Amolyan Mikulás-napi ajándéknak éreztük magunkat, hiszen érzékelhetően szívesen fogadtak a gyergyóiak. Szeretetükben ott volt Mikulás napjának pirosló, gyerekálmokat megvalósító hangulata, ott volt a város névadójáról elnevezett ünnep különlegességének varázsa, s ott volt az anyaországiak vendéglátásának öröme. Sokan érezhették akkoriban – mi is – hogy közeledik a mi időnk, úton van, sőt, itt van már a mi Mikulásunk is. Ezt az érzést a hazai politikai változások gyakran árnyalták vagy változtatták. Már óvatosak vagyunk, de mintha megint ezt éreznénk.

Langyosítunk 2,5 dl tejet. Belerakunk 1 ek. kristálycukrot és 5 dkg morzsolt élesztőt. Ha megkelt, belekeverünk 1 kg lisztet, 1 cs. sütőport, 5 tojás sárgáját, 10 dkg porcukrot, 4 ek. étolajat és sót. Felöntjük 2,5 dl tejjel, kidolgozzuk és félórát kelesztjük. A töltelékhez 13 dkg Rama margarint, 8 dkg porcukrot és 2 ek. kakaót habosra kikeverünk. A megkelt tésztát 6 részre osztjuk és tepsi hosszúságúra nyújtjuk. Lekenünk 3-at a csokis töltelékkel, 3-at baracklekvárral. és feltekerjük mindet. A 6 rudat kettesével összefonjuk – egy csokist egy lekvárossal! A vajazott tepsibe a 3 kalácsot beletesszük. Lekenjük 1 felvert tojással és fél órát kelesztjük. Ha megkelt, megsütjük. Még melegen megkenjük 5 dkg olvasztott margarinnal. Nem vesszük ki rögtön a tepsiből a kalácsot, hogy a kifolyt csokoládé és lekvár ráragadjon az aljára. Melegen és igazi habos kakaóval szeretik a gyerekek.

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és a Lovas Nemzetben, hallgassa a Csillaghang Rádióban kedd esténként (a világhálón www.csillaghang.hu), nézze a TV Paprikán, valamint a BVR TV-n!