Aztán ott voltak a városi csőszök, akik arra ügyeltek valamikor, hogy a parkok és ligetek gyepszőnyege szeméttől és letaposástól mentes legyen. A mai csőszök, a mezőőrök feladata ugyancsak a határ, a termőföld védelme, akik kényszerítőeszközt is használhatnak, ha kell, például sörétes vadászfegyvert. Kevesebben hallhattak a Székesfehérvár közeli Csősz falucskáról, amely nevét az Árpád-kori csősz, vagyis kikiáltó foglalkozású királyi megbízottakról kapta, s ahol talán mezőőrök is, de hagyományőrök biztosan működnek. Ők az Árpád-kort, a török kort, valamint az 1848-as és 1956-os szabadságharcainkat idézik megjelenésükben és rendezvényeiken.

Úgy 10 dkg füstölt mangalicaszalonnát 5 dkg zsírral az edénybe helyezzük. Rózsaszínűre pirítjuk. Közepesre vágunk 2 nagy vöröshagymát, hozzáadjuk a szalonnához és aranysárgára fonnyasztjuk. Rakunk a bográcsba 4 kg bivalyhúst, hozzáadunk 4 gerezd fokhagymát, 1 tk őrölt borsot, 1 tk őrölt köményt, sót és megpörköljük. Ráöntünk 3 dl vörösbort és puhára főzzük. Lehetőleg ne öntsük föl! Lassú tűzön kb. 4 óra alatt készül el. Közben 25 dkg tehéntúrót 1 tojással, 3 ek búzadarával, 3 ek főtt és felaprózott kelbimbóval, valamint kevés sóval elkeverünk. A keverékből gombócokat alakítunk és kissé ellapítva, sós forró vízben kifőzzük őket. Ha feljöttek a víz tetejére még 2-3 percig főzzük, majd kivéve a gombócokat kevés olajon mindkét felüket kissé megpirítjuk.

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és a Lovas Nemzetben, hallgassa a Csillaghang Rádióban kedd esténként (a világhálón www.csillaghang.hu), nézze a TV Paprikán, valamint a BVR TV-n!