„Castra Hungarica – Középkori Fesztivál és Vásár” nevű rendezvényüket, amely a középkori vásárok hangulatát idézi, idén másodszor szervezik meg, távlati céljuk pedig egy középkori skanzen felépítése. Mi magunk tőlük hallottunk először az ördögszekérgombáról, amely az ördögszekér, vagyis a mezei iringó és más mezei növények gyökerével él szimbiózisban. Csakis mezőn, legelőn, réten és szántóföldön találkozhatunk vele, ahol a gazdanövények élnek. Az ördögszekérgomba disznóraguval állítólag isteni.

10 főre: Vajat (15 dkg) olvasztunk, benne 2 fej apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítunk. Belerakunk 1,5 kg felkockázott sovány sertéshúst, s fehéredésig pároljuk. Teszünk bele mustárt 4-6 evőkanálnyit, majd feldarabolva 1 nagyobb zellergumót, 4-5 nagyobb petrezselyemgyökeret és 4-5 nagyobb sárgarépát. Sózzuk, borsozzuk, és beleteszünk 4-6 összetört babérlevelet is. Felöntjük 2 liter tejjel és főzzük, kevergetjük. Fűszerek ízlés szerint: lestyán, rozmaring, kakukkfű, borsikafű, majoránna, tárkony és szerecsendió. Ha a zöldség félig megfőtt, belerakunk 60 dkg feldarabolt ördögszekérgombát és tovább főzzük. Ha kész, az állaga jó sűrű leveshez hasonlít, tejszerűen folyó lével.

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és az Arany Tarsolyban, hallgassa a Pelikán Rádió FM 93,6-on és nézze a Budapest TV-n!