HUSZÁRKONYHA – Előtöltős fonatos kalács
Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 2 tojássárgája, 2 ek étolaj, csipet só, 4 dl tej, 4 ek kristálycukor, 3 dkg élesztő. A töltelékhez: 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 4 ek kakaópor, ízlés szerint fahéj, 20 dkg darált dió, 15 dkg margarin, 15 dkg kristálycukor, 15 dkg magozott meggybefőtt, 25 dkg darált mák, 20 dkg porcukor, 4 ek savanykás, híg lekvár. Elkészítés: A lisztet átszitálva tojások sárgájával, olajjal, sóval, a felfuttatott élesztővel összegyúrjuk, rétestészta keménységű masszát kapunk. Meggyúrjuk deszkán és 3 egyenlő darabra vágjuk. Deszkán pihentetjük 20-30 percig. Külön-külön kinyújtjuk és az összekevert tölteléket minden kinyújtott lapba külön beletöltjük. A töltött tésztákat felsodorjuk, egymás mellé fektetve felfonjuk, mint egy fonott kalácsot. Tojássárgájával megkenjük. Előmelegített sütőben közepes lángon aranybarnára sütjük. Forrón, porcukorral tálaljuk. Ez az adag egy fonatnak elég.
A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és a Lovas Nemzetben, hallgassa a Csillaghang Rádióban kedd esténként (a világhálón www.csillaghang.hu), nézze a TV Paprikán, valamint a BVR TV-n!