Tíz főre: Felkockázott szalonnát (80 dkg) zsírjára sütünk. Karikára vágott burgonyát (3 kg) teszünk rá, megsózzuk, felöntjük vízzel és főzzük. Ha majdnem kész, rá lebbencstésztát (2 kg) szórunk és főni hagyjuk. Csak akkor keverjük meg, ha a tészta megfőtt! (A vizet úgy mérjük, hogy amikor a tészta megfőtt, már ne legyen rajta víz!) Ha jól összekevertük, többé ne keverjük! Lassú tűzön főzzük! Egy idő után a „krumplistészta” széle kezd odapirulni a bogrács széléhez. Hajlékony, hosszúkás eszközzel (pl. slambuckanállal) „közé nyúlunk” és a bográcstól rendre elválasztjuk a megpirult részt. Egy idő után már forgatható az étel. A bogrács fülét két kézzel fogva, úgy rántunk egyet a bogrács tartalmán, hogy az forduljon egy kicsit. Így a pirult széle beforog az étel belsejébe és sajátos íz keletkezik. Nagy vita van arról, hogy hányszor kell forgatni. Van, aki a 32-re esküszik, van, aki a 36-ra.

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és a Lovas Nemzetben, hallgassa a Csillaghang Rádióban kedd esténként (világhálón is: www.csillaghang.radio.hu ), és nézze a Sió TV-n, a Gyöngyösi Városi TV-n, a BVR TV-n, a Szilas TV-n és a Trió TV-n!