Huszárkonyha – Hagymás sült kacsamáj körtés rizzsel
A politikai gasztronómia szakirodalma ismeri a fehérmájúságot is, ami alkalmasint a politikai prostitúció fogalmával helyettesíthető, s választáskor jól észlelhető a huncutságnak eme változata. Ha viszont a politika és a kacsa kapcsolatát vizsgáljuk, nem állhatunk messze az igazságtól, amennyiben azt állítjuk, hogy a politika az sokszor kacsa. Mi azonban a májhoz való ragaszkodásunk okán a kacsát a májjal igyekszünk kapcsolni és nem a politikával, ezért taglaljuk az alábbi receptben a kacsamájat.
Felolvasztunk 3 ek vajat egy lábasban, majd megpirítunk benne 1 csésze hosszú szemű rizst, fél csésze felaprózott hagymát, 1 gerezd lereszelt fokhagymát és egy felkockázott, meghámozott körtét. Néhány percig hőkezeljük, majd öntünk rá fél csésze csirke alaplevet – jó leveskockából is. Felforraljuk, és alacsony hőfokon főzzük 20 percig. Közben megtisztítunk 60 dkg kacsamájat és vastagabb szeletekre vágjuk. Tört fekete borssal, köménymaggal és majoránnával megszórjuk. Kacsazsíron megpirítjuk a megsózott és lisztben megforgatott, karikára vágott hagymát. A már megsült májat és a sült hagymát a rizságyba rakjuk, saját levével leöntjük, és ha kell, fűszerezzük. Uborkasalátával falatozzuk.