Huszárkonyha – Húsvéti tál
A locsolkodás és a piros tojás, később tojás helyett egy kis zsebpénz, még később a már délelőtt jó kedvet csináló itókák, az ízletes sonkák, szaftos, ragacsos csülkök és főtt tojások, finomabbnál finomabb sütemények fémjelezték az ünnepet. Bizony el kellett telnie néhány évnek, mire a húsvétot annak is tekintettük ami, vagyis a feltámadás ünnepének. Mondhatjuk jogosan, hogy igen, mert mi a szocializmusban voltunk gyerekek. A baj csak az, hogy ma, amikor a szocializmus már két évtizede mögöttünk van, semmivel sem jobb a helyzet.
Mi legyen a húsvéti tálon? Puhára főzött, foszlós kötözöttsonka-szeletek, omlósra főtt füstöltcsülök-darabok és igazi, hamisítatlan, paprikás házikolbász-karikák. Félbe vágott, fehérlő-sárgálló főtt tojások (tyúktojásból és fürjtojásból), hosszúra szeletelt illatos zöldpaprika, megtisztított, zsenge újhagyma, és felkarikázott, szép piros héjú retek. Újonnan reszelt, orrtisztító torma és némi enyhén ecetes torma is! Fűszernek házilag őrölt pirospaprikát, frissen „tekert” borsot és jóféle erdélyi sót használjunk! A kenyeret legjobb, ha a Lipóti pékségből vesszük, mert az kenyér! Hozzá nem margarint, hanem tehéntejből készült vajat használunk. Napszaktól, életkortól és nemtől is függhet, hogy mindehhez frissen fejt tejet, abból készített kakaót, mézes teát vagy Eger környéki vörösbort, esetleg Tokaj vidéki fehéret iszogat az ember. Akárhogyan is, az ünnep hangulata, izgalma és szépsége az, ami a felsorolt ételek ízét igazán feledhetetlenné teszi.
A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és a Lovas Nemzetben, hallgassa a Csillaghang Rádióban kedd esténként (a világhálón www.csillaghang.hu), nézze a TV Paprikán, valamint a BVR TV-n!