Mi legyen a húsvéti tálon? Puhára főzött, foszlós kötözöttsonka-szeletek, omlósra főtt füstölt csülökdarabok és igazi, hamisítatlan, paprikás házikolbászkarikák. Félbe vágott, fehérlő-sárgálló főtt tojások (tyúktojásból és fürjtojásból), hosszúra szeletelt illatos zöldpaprika, megtisztított, zsenge újhagyma, és felkarikázott, szép piros héjú retek. Újonnan reszelt, orrtisztító torma és némi enyhén ecetes torma is! Fűszernek házilag őrölt pirospaprikát, frissen „tekert” borsot és jóféle erdélyi sót használjunk! A kenyeret legjobb, ha a Lipóti pékségből vesszük, mert az kenyér! Hozzá nem margarint, hanem tehéntejből készült vajat használunk. Napszaktól, életkortól és nemtől is függhet, hogy mindehhez frissen fejt tejet, abból készített kakaót, mézes teát vagy Eger környéki vörösbort, esetleg Tokaj vidéki fehéret iszogat az ember. Akárhogyan is, az ünnep hangulata, izgalma és szépsége az, ami a felsorolt ételek ízét igazán feledhetetlenné teszi.