Huszárkonyha – Jászsági gyümölcsös kürt
A rendszerváltoztatás hajnalán, a poraiból feltámadó jászkapitányság intézménye, az évente megválasztott jászkapitányoknak ugyan nem adhat irányító szerepet a közigazgatásban vagy az igazságszolgáltatásban, de egyre nagyobb megbecsülést élvező jelképes és protokolláris feladataik, a jász nép identitásának erősítésében vitathatatlanok. Ha valaha visszaáll még eredeti jogkörük, az egészen biztosan e nagyszerű hagyományok tiszteletre méltó őrzőinek is köszönhető lesz majd.
Megfelelően puha és édes tésztát gyúrunk, amelyet vékony lappá nyújtunk. Belőle 2-3 cm-es csíkokat vágunk és a kürtformákat (formára a fagyitölcsérhez hasonlóakat, de úgy 20 cm-es méretűeket) körbeöltöztetjük vele. Sütőben 20 perc alatt megsütjük, s a formákról a sült tésztát leszedjük, majd hagyjuk kihűlni. Megfelelő alakú sült tésztadarabokkal a kürtöket függőlegesen felezzük (nem fontos pontosan zárni a réseket). Az egyik felét csokoládépudinggal, a másik felét tejszínhabbal és porcukorral kevert felaprózott gyümölccsel, málna vagy földieper-darabkákkal töltjük. Az ínyencek falatozás közben jegeskávét iszogatnak.