A kerecsensólyom, vagyis a turulmadár röptetése, királyi, fejedelmi szertartás volt. A Turul fia, a Turul-nemzetség leszármazottja volt az, aki a napfordulón, sólyomröptetésével égre segítette az újjászülető Napot, minden földi élet nélkülözhetetlen csillagát. A kerecsensólyom a magyarság fénymadara, a legügyesebb és a leggyorsabb madár, amelyik a legmagasabbra repül, a legközelebb a Naphoz. Talán nem közismert, hogy a kerecsen, vagy kerecseny szóból eredeztetjük karácsony szavunkat. Tiszta szívvel készüljünk hát a hamarosan bekövetkező fényünnepre, a kerecsen ünnepre, s a rá következő karácsonyra, Jézus Krisztus születésnapjára! Tiszta szívvel és karácsonyi finomságokkal, s ne feledkezzünk meg gyerekeinkről sem, akikben önmagunk újjászületését élhetjük át!

Egynapos kifliket, úgy 8 db-ot karikára vágunk. Mintegy 6 dl tejet, 5 dkg vajjal és 1 csomag vaníliás cukorral összekeverünk, majd felforralunk. Ha felforrt, ráöntjük a kiflikarikákra, és az azokat magában foglaló tálat enyhén rázogatva felitatjuk a tejet. Úgy 15 dkg darált mákot 3 db finomra összetört szegfűszeggel, reszelt citromhéjjal és 2 dkg porcukorral, valamint 3 ek mézzel összekeverünk. Rászórjuk a kiflikarikákra, összerázzuk, és az egészet tűzálló tálba tesszük. Még mézzel megöntözzük és forró sütőben kissé megsütjük. Van, aki vaníliás öntettel szereti. Jó melegen tálaljuk! A gyerekek rajonganak érte!