Huszárkonyha – Laci-pacal
Manapság rendezvényeken, piacokon, utak mellett működnek leginkább e viszonylag egyszerűbb vendéglők. Ételeik még őrzik a magyar ízeket. Hurka, kolbász, pörköltek, tokányok, pacal, gulyásfélék, lángos és palacsinta jelentik leginkább e vendéglátóhelyek törzskínálatát, s ezt egészítik ki levesekkel, sültekkel és más főtt ételekkel, néhol süteményekkel. Sokunknak e vendéglátóhelyek jelentik manapság az egyetlen elfogadható gyorsétkezdefélét, ahol még igazán jóízűeket lehet enni.
6-8 főre: A pacalt (1 kg) megtisztítjuk, ecetes vízzel leforrázzuk, majd sós vízben puhára főzzük, végül leszűrjük és felcsíkozzuk. Csülköt (30 dkg, csont nélkül) és egy megtisztított sertéskörmöt puhára főzünk annyi vízben, amennyi ellepi. Közben sóval, fokhagymával fűszerezzük, majd kiemeljük, s ha a csülök lehűlt, kicsontozzuk és csíkokra vágjuk. A főzőlevet félretesszük. Közben 10 dkg felaprózott szalonnát zsíron kiolvasztunk, megszórjuk 10 dkg liszttel, majd némi csülöklével felengedjük. Sóval, borssal, zúzott fokhagymával (3 gerezd), 1 citrom reszelt héjával és levével, vágott petrezselyemmel ízesítjük. Habverővel simára keverjük. A rántásba beletesszük a felcsíkozott pacalt, a csülköt és a körmöt. Ha kell, még a csülök levével felöntjük, és az egészet még legalább fél óráig főzzük. Szükség esetén citromlével ízesítjük. Akkor jó, ha a szaftja ragacsos-sűrű lett. A főtt burgonya nagyon megy hozzá!
A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és a Lovas Nemzetben, hallgassa a Csillaghang Rádióban kedd esténként (a világhálón www.csillaghang.hu), nézze a TV Paprikán, valamint a BVR TV-n!