Huszárkonyha – Laskabundás csillagtök karfiolos burgonyapürével
Így készül 10 személyre: Megtisztítunk 2 kg burgonyát és 80 dkg karfiolt, majd kockázzuk és rózsáira szedjük, és sós vízben felrakjuk főni. Közben megtisztítunk 3 kg csillagtököt, magját kivágjuk, szeletekre vágjuk, besózzuk. Csiperkegombát és laskagombát 20-20 dkg-ot lereszelünk. Majd 5 tojásból, 1/2 kg lisztből, tejből és ásványvízből sűrű palacsintatésztát keverünk és hozzáadjuk a gombát is. Ebben megforgatjuk a tökszeleteket, zsemlemorzsában rögzítjük és forró olajban kisütjük. Ha a burgonya és a karfiol puhára főtt, leszűrjük, krumplinyomóval összetörjük. Hozzákeverünk 15 dkg vajat, 2 csomag apróra vágott petrezselymet és sózzuk. A püré megfelelő sűrűségét tejjel vagy tejszínnel állítjuk be. Az étel a Mátravidéki félszáraz fehérbort követeli.
A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és az Arany Tarsolyban, hallgassa a Pelikán Rádió FM 93,6-on és nézze a Budapest TV-n!