Huszárkonyha – Lovag-tokány
Mindannyian lapátot ragadnak és elkezdik betemetni a kutat. A szamár rémisztően üvölt, majd elcsendesedik. Az ember lenéz a kútba. Látja, hogy a szamár él, és minden lapátnyi föld után valami csodálatosat művel. Lerázza magáról a földet, majd feláll a tetejére. Ahogy az emberek továbblapátolnak, ő ismét megrázza magát, és egyre feljebb lépdel. Hamarosan mindenki ámulatára a szamár átugrik a kút peremén és boldogan elsétál. Tanulság talán, hogy minden probléma egy újabb lehetőség a továbblépésre. Mert van, aki a problémában a csak problémát látja és van, aki a lehetőséget! (Nemesfalvi Oláh Ildikó ízmester lovaghölgy receptje szerint)
Disznónak szalonnáját üstben jól meg pirítjuk, majd zsírjában a szeletelt hagymát őznek barnájára pároljuk. Közben előzőleg a szemes babot sós vízben puhára főzzük. A malacnak felcsíkozott húsát a hagymával átforgatva sütjük. Ezután bele kerül a savanyított káposzta, amit jól összekeverünk a hússal. Levet ereszt, de még kevés vízzel felöntjük. Várjunk, amíg a hús megpuhul, majd ezután megy bele a bab, só, kevés csombor, citromfű, bazsalikom és fehér bor. Amikor minden összefő, levesszük a tűzről és ízletes magyar kenyérrel tálaljuk. Az arányokat a főzőkre bízzuk.