Ellenben ha a bukta egy meredeken emelkedő életpálya hirtelenszerű zuhanását testesíti meg, esetleg egy kiteljesedő sikersorozat elrontott mozdulatának banánhéjaként értelmezendő, akkor a buktatulajdonost rossz kedvében is érhetjük. Ha másból nem, hát ebből is látható, hogy bukta szavunk legalább kétértelmű. Ennélfogva nem mindegy, hol és mikor használjuk.

1 dl langyos tejbe keverünk 3 dkg élesztőt, 1 ek lisztet és 1 ek porcukrot. Langyos helyen letakarva felfuttatjuk. Tálba rakunk 50 dkg lisztet, közepébe mélyedést vájunk. Megy belé a megkelt élesztő, 3 tojássárgája, 2 ek porcukor, só és annyi langyos tej, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Beledolgozunk 4 dkg vajat. Lisztezett tálba tesszük a cipóvá formált tésztát. A tetejét meglisztezzük. Ruhával letakarva, dupla nagyságúra kelesztjük. A kelt tésztát lisztezett deszkán 1/2 cm vastagra kinyújtjuk és 5×8 cm-es téglalapokra vágjuk. Állni hagyjuk 15 percig. Mindegyikre ráteszünk egy ek málnabefőttet vagy málnalekvárt, és belegöngyöljük a tésztába. A buktákat olvasztott zsírral bekenjük és zsírozott tepsibe tesszük, nem túl szorosan egymás mellé. Fél órán keresztül még kelesztjük, majd előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük. Ha csokiöntettel tálaljuk, különleges ízeknek lehetünk élvezői.

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és a Lovas Nemzetben, hallgassa a Csillaghang Rádióban kedd esténként (a világhálón www.csillaghang.hu), nézze a TV Paprikán, valamint a BVR TV-n!