Elkészítés: A bográcsban 60 dkg kolozsvári szalonnát pirítunk. Ha aranysárgára pirult, kikapkodjuk a szalonnadarabokat, és a forró zsírba beledobálunk 25 dkg-nyi egész laskagomba fejet. Amikor azok is megpirultak, kivesszük és félretesszük. Hagymát pirítunk 7-8 fejet a szalonnazsíron, és a felkockázott 1 kg sertéslapockát is megpirítjuk rajta. Ha már megpirult, a szalonnadarabokat visszaöntjük. Beletesszük fél fej apróra vágott fokhagymát, a sót, a borsot és a tárkonyt is. Felöntjük vízzel, beletesszük a 30 dkg árpagyöngyöt, és félig megfőzzük a húst. Beledobáljuk a felkarikázott zöldségeket (fehér- és sárgarépák, zeller) és beleengedjük az 1 kg savanyú káposztát. Kicsivel az előtt, hogy minden megfőtt, megszórjuk sáfránnyal, majd 25 dkg felszeletelt laskagombát és egy újabb fél fej apróra vágott fokhagymát rakunk bele. Végül jöhet egy doboz tejföl és a felaprított petrezselyem. E leves különösen jó másnaposság esetén, vagyis kijózanító hatása van.

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és az Arany Tarsolyban, hallgassa a Pelikán Rádió FM 93,6-on és nézze a Budapest TV-n!