HUSZÁRKONYHA – Mézes-mákos gőzhenger
3-4 főre: A gőzhengerhez 3 dkg élesztőt felfuttatunk – 3 dkg cukorral kevert – 5 dl l tejben. Hozzáadjuk 70 dkg finomliszthez és elkeverjük. Kell még hozzá 3 tojás sárgája és egy csipetnyi só. Az egészet alaposan kidolgozzuk, majd pihentetjük. A tésztát hengerré sodorjuk, majd félzsemlényi darabokra vágjuk. A hengerdarabokat széthúzogatjuk, s beléjük teszünk egy-egy kanál mézet, majd összeillesztjük. Egy méretes lábasban 4 ujjnyi vizet forralunk, erre helyezünk egy nagyobb szitát. Beléültetjük a hengereket, amelyeket egy kevés olvasztott vajjal bekenünk, hogy ha a gőzölés alatt megdagadnának, könnyedén szét tudjuk őket szedni. Végül lefedjük a hengereket, s negyed óra alatt készre gőzöljük őket. Tálaláskor porcukorral kevert darált mákkal szórjuk, híg áfonyalekvárral – esetleg vaníliasodóval – öntözzük.