Kiélhetjük alkotási vágyainkat, tiszta, mocskos érdekektől mentes emberi közösségben tevékenykedhetünk. Mértékkel felhörpinthetünk egy-két kortyot, őrizhetjük-teremthetjük hagyományainkat, és kiszakadhatunk abból a nyomásból, ami egyre inkább ránk nehezedik itt, a Kárpátok gyűrűjében. Kiszakadhatunk, de úgy, hogy másnap feltöltődve, élményekkel átitatva, újra nekilendülhetünk, s eszünkbe sem jut, hogy feladjuk.

Négy főre: A hagyományos módon rizst főzünk, belé borsót és jó arányérzékkel hántolt tökmagot főzünk. Közben 80-90 dkg sertésmájat megmosunk, 7-8 cm hosszú és 1 cm széles csíkokra vágunk, majd tejben legalább egy órát áztatjuk. Utána lisztben, felvert tojásban, majd hántolt napraforgó maggal kevert zsemlemorzsában forgatjuk, sózzuk, s ekképpen bundázzuk. Ha a bunda megvan, forró olajban kisütjük és a napraforgós rizibizivel tálaljuk. Tejfölös-fokhagymás uborkasalátával és igazi málnából készült szörppel lakmározzuk.

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és az Arany Tarsolyban, hallgassa a Pelikán Rádió FM 93,6-on és nézze a Budapest TV-n!