Huszárkonyha – Ördögvére leves fekete galuskával
Elkészítési mód: 25 dkg szalonnát összepirítunk 3 fej apróra vágott hagymával, majd ráteszünk 70 dkg sertésvelőt. Megpirítjuk, majd az egészet kiemeljük tányérra úgy, hogy a szalonna zsírja a főzőedényben maradjon. Jóféle édesnemes paprikával megszórjuk a zsírt, és a keresztben félbevágott burgonyadarabokat (8-9 db közepes burgonyából) megforgatjuk benne, majd felöntjük 5-6 liter vízzel. Kell még só, egész bors, majd enyhén csípős paprika. Tárkonnyal, bazsalikommal, rozmaringgal és 1 csomag petrezselyemmel megtöltött két vászonzacskót erősítünk egy hatalmas répára, majd beletesszük a lébe. Ha a krumpli és a répa megfőtt, azokat kivesszük, a zacskót félrerakjuk, a levet pedig 1,5 dl tejszín és 1,5 dl tejföl habarással, valamint 5-6 szitán áttört burgonyával besűrítjük. Mintegy 25 dkg lisztet összekeverünk 3 tojás sárgájával, sóval és a szurokfűvel – ha szükséges vízzel lazítsuk –, majd hozzákeverjük a felvert tojásfehérjét és beleszaggatjuk a lébe.
Tálalás: cserépszínű tányérba néhány félbevágott burgonyát és néhány répakarikát teszünk, a burgonyába szarvként két macskapöcspaprikát tűzünk, rámerjük a levest, tetejére kerül a szalonnás-hagymás pirított velő. Egy kanál tejföllel meglocsoljuk, majd meghintjük apróra vágott petrezselyemmel.
A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és az Arany Tarsolyban, hallgassa a Pelikán Rádió FM 93,6-on és nézze a Budapest TV-n!