6-8 főre: Megpárolunk libazsíron 4-5 felaprózott vöröshagymát, és kissé sózott tejjel felengedjük. Ebbe tesszük a 1,5 kg, centiméter szélesre vágott libamájszeleteket. Ezek közé szintén 1 cm széles, hámozott és magozott almaszeleteket rakunk. Lassú tűzön, fedő alatt megpároljuk. Közben 1,5 kg hajában főtt burgonyát meghámozunk, összetörünk, majd 6 tojással összedolgozunk. Sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük. Hozzákeverünk némi párolt és darabolt kelbimbót, petrezselymet, majd annyi lisztet, hogy jól formálható tésztát kapjunk. Vizes kézzel gombócokat alakítunk ki belőle, és lobogó, forró sós vízben kifőzzük. Ha kész, valamire való tejből lévő aludttejbe összetört fokhagymát keverünk. Tálaláskor a gombócokra öntjük. Ha rá apróra vágott sültszalonnát hintünk, utánozhatatlan ízeket kapunk, főleg ha a libamájat még egy kis sült libazsírral is meglocsoljuk.

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és a Lovas Nemzetben, hallgassa a Csillaghang Rádióban kedd esténként (világhálón is: www.csillaghang.radio.hu ), és nézze a Sió TV-n, a Gyöngyösi Városi TV-n, a BVR TV-n, a Szilas TV-n és a Trió TV-n!