Nemzeti trikolórunk – magyarán színhármasunk – állítólag már Mátyás korában is feltűnt egy pecsétnyomón, de az ország hivatalos jelképévé az 1848-as forradalom tette. A piros szín az erőt, a fehér a hűséget, a zöld a reményt hivatott jelképezni. A szabadságharc leverése után betiltották, de az 1867-es kiegyezés után újra a magyarság jelképévé lett. Mivel nemzeti jelképeinket, például a Szent Koronát, a Szent Jobbot vagy az árpádsávos zászlót gyakran támadják a magyar identitást sárba tiporni akarók, csak idő kérdése, hogy a trikolórra mikor kerül a sor. Nem baj, annál szentebb lesz nekünk!

Elkészítés 5-6 főre: 1 ek zsíron 2 közepes felaprózott vöröshagymát sárgítunk. Ráteszünk 60 dkg felkockázott borjúhúst, megsózzuk és lassú tűzön hőkezeljük. Hagyjuk 10 percig, hogy saját levében fortyogjon, majd adunk hozzá 2 kk pirospaprikát és felöntjük vízzel. Tegyünk bele 2-2 közepes, feldarabolt sárga- és fehérrépát, 1 közepes feldarabolt karalábét, negyed karfiolt, 1 egész paradicsomot, 1 egész sárga paprikát, 1 babérlevelet és 5 ek zöldbabot. Ha a hús majdnem kész, mehet hozzá 60 dkg felkockázott burgonya. Közben 1 db tojásból, 3 ek búzadarából és sóból nokedli sűrűségű grízgaluska keveréket készítünk. Ha a burgonya félig megfőtt, beleszaggatjuk a forró levesbe és készre főzzük. Ha kész, megszórjuk petrezselyem zöldjével és úgy tálaljuk.

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és a Lovas Nemzetben, hallgassa a Csillaghang Rádióban kedd esténként (a világhálón www.csillaghang.hu), nézze a TV Paprikán, valamint a BVR TV-n!