12 főre: A reneszánsz magyar torta egy húsos töltelékkel készített rétes torta. Végy egy kövér kappant és egy nagy disznóoldalast! Majd két hagymát, fél libra édes és finom fűszert, három libra zsiradékot és háromkenyérnyi lisztet. A kappant, a disznóoldalast és a hagymát aprózd fel, és tedd oda ezeket sülni a zsiradékba! Adj hozzá egy csipet édes fűszert, sok sáfrányt és sót! Ha megsült, csillapítsd egy pohár vízzel, nehogy odaégjen, és párold! Végy egy jól ónozott rézedényt és kend ki jó szalonnával! A lisztet gyúrd össze kevés sós vízzel és nyújtsd ki! A tésztát nyújtsd vékonyra! Ketten legyetek, hogy vékony levélre húzzátok, szalonnával, és végül csinálj belőle 18 levelet! Vedd a kappanból és oldalasból álló tölteléket és csinálj belőle szaftos alapot a levelek egyik-egyik felére! Tedd a másik levelet erre az alapra, s így tovább rétegezve, minden darabot jól bekenve szalonnával! Csinálj héjat a tetejére, hogy befedje. Ez a torta alulról kevés, felülről jó tüzet igényel.