Bozi Gábor, a Bátory Schulcz Bódog Hagyományőrző Műszaki Alakulat parancsnoka:

A megmosott csülköt (2 db) besózzuk, majd 2 dl fehér bort aláöntve fedő alatt puhára pároljuk. Ha elpárolgott, igen laza fröccsel pótoljuk. Amikor megpuhult, a párolóléből kivéve lehűtjük, kicsontozzuk és felszeleteljük. Bőrrel felfelé, tűzálló tálra rakjuk. A párolólevet elkeverjük zúzott fokhagymával (6-7 gerezd), megborsozzuk és a tálba rakott húsra öntjük. Forró sütőben – locsolgatva – ropogósra sütjük. Köretnek főtt burgonya és rizs jó arányérzékkel kevert (1/3 burgonya, 2/3 rizs) együttesét ajánljuk sózva és petrezselyemmel szórva, na meg csülöklével locsolva! Ha tehetjük, egy feles szilvapálinkával „nyissunk”!

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és az Arany Tarsolyban, hallgassa a Pelikán Rádió FM 93,6-on és nézze a Budapest TV-n!