Huszárkonyha – Szaftos huszárgolyó kolbásszal
Népviseletbe öltözve, látható jókedvvel nyomkodták a huszárgolyókat. Talán nem mellékes gondolat, hogy az étel elnevezése és a nyugdíjas klub neve első hallásra mintha nem sok közös vonást tartalmazna. Ám ha jobban belegondolunk, megvilágosodik, hogy a megemlítettek leghamarabbi egymásra találása az erósz képzelt síkján valószínűsíthető. A népi pajzánságnak e kulturált üzenetét értékelendő, most közre adjuk a kolbászos és ugyanakkor szaftos huszárgolyók receptjét.
Krumplinyomó segítségével összetörünk 1 kg főtt krumplit. Teszünk be le egy kanál zsírt és ha kihűlt, összegyúrjuk annyi liszttel, amennyit felvesz. Gombócokat formázunk belőle és mindegyiknek közepébe elrejtünk egy-egy karika füstölt kolbászt. Lobogó forró vízben kifőzzük. Ha a gombócok feljönnek a víz tetejére, akkor kiszedjük őket. Készítünk hozzá sűrű pörköltszaftot, nyakon öntjük vele a gombócokat és kész! Ha tejföllel locsoljuk és csípős pirospaprikával hintjük, annyi bizonyos, hogy jobban csúszik és még huszárosabb is. Borral jó!
A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és az Arany Tarsolyban, hallgassa a Pelikán Rádió FM 93,6-on és nézze a Budapest TV-n!