Huszárkonyha – Tábori vadász babgulyás
Elkészítés: A bográcsba öntünk 1,5 kulacs vizet. Teszünk bele némi sót és feltesszük forrni, mintegy 5 perc múlva beleborítunk fél kilogramm előre áztatott fehér szárazbabot és mellé dobunk egy gulyásleveskockát. Egyórás forralás után beleöntünk 80 dkg vörösbab konzervet, 1 l zöldborsó konzervet, 60 dkg csemegekukorica konzervet. Mintegy fél órán keresztül főzzük, s közben teszünk bele hagymát, fokhagymát és pirospaprikát, továbbá babérlevelet. Amikor a bab megfőtt, a vegetáriánus bajtársaknak akár ki is lehet porciózni egy-egy adagot. Egyébként pedig beletehetjük a 30 dkg marhapörkölt konzervet, a 30 dkg pacalpörkölt konzervet és a 20 dkg csíkokra vágott húsos főtt szalonnát. Megrottyantjuk, azután nekilátunk megenni – jó tábori hangulatban, és ha lehet, farkaséhesen!
A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és az Arany Tarsolyban, hallgassa a Pelikán Rádió FM 93,6-on és nézze a Budapest TV-n!