HUSZÁRKONYHA – Takarcs – Besenyszög és Túrkeve vidékéről
10 főre: Fél kiló főtt fejet, mintegy 1 kg tüdőt, 1 kg dagadót és 1 kg lépet együtt, só nélkül megfőzünk. A fél kg májat később teszünk hozzá, mert az hamarabb megpuhul. Ha mindez megfőtt, ledaráljuk. Teknőbe helyezünk 50 dkg majdnem teljesen megfőtt rizst. Rátesszük a belsőségekből és a dagadóból készített darált masszát. Tetejére szórjuk a fűszereket: 20 dkg sót, 5 dkg őrölt borsot, 3 dkg majoránnát, 10 dkg pirospaprikát (lehet csípős is) és 50 dkg pirított hagymát, majd jól összedolgozzuk. A fátyolt, azaz a sertéshálót 12×12 cm-es darabokra vágjuk. Ebbe tesszük a tölteléket, majd kerekre formázzuk. Fogyasztás előtt tepsiben kisütjük karikára vágott burgonyával. Így egyszerre puhul meg. Hozzá párolt káposztát vagy savanyú uborkát kínálunk. Elnevezése Karcagon: májas pogácsa.
(A receptet beküldője: Csányi Sándor, a gulyáskirály)