A tyúkot vagy galambot megmellyesztvén, tisztogatván csak úgy nyersen töltsd meg egészen, ilyenképpen: szalonnát, vereshegymát, keményen főtt tyúkmonyat (tojást), petrezselyemlevelet összve kell jó apróra vágni, arra bors, gyömbér; ha sáfrányt tést belé, annál szebb és jobb lesz, ezekkel is a fűszerekkel egybe kell jól vágni, sózd meg, amennyire elég. Ez meglévén töltsd meg ezzel a tyúk vagy egyéb madarat, belől is, a bőre alatt is, ha egy kevéssé megfonnyasztod, ha nem is lássad. Vond nyársra és szépen süsd meg, add fel, ha levet csinálsz alája, tedd hídra, és úgy add fel. Rántott alma 4 főre: hámozd meg a 12 db almát, metéld őket négyfelé, hánd ki mindegyik magvát, mártsd híg tésztába, tikmonyból – tojásból – csináltba (4 db tojásból, 7 dl tejből, 40 dkg lisztből valamint sóból) és forró vajba rántsd meg, rakd egy tálba és 30 dkg nádmézzel hintsd meg!