Egy aknát pont az egyik pékműhely alá ássák be. Mivel a pékek is éjjel dolgoznak és az aknatelepítők is, a pékek észreveszik, hogy valami döng a műhely alatt. Nyomban jelentetik az esetet a parancsnokságnak, azok félreveretik a harangokat, és a felbőszült lakosság megtorpedózza a török aknamunkáját. A török elkotródik Bécs alól, s a Stephansdom (Szent István székesegyház) tetejéről lekerül a félhold és visszakerül rá a kereszt. Ekkor egy Wendler nevű sütőmester, a török félhold mintájára elkészíti az első kifliket – bizonyára örök mementóként. („A magyar sütő-, cukrász- és mézeskalácsos ipar története” – című könyv írója, Zsemley Oszkár után szabadon.)

Összekeverünk 40 dkg réteslisztet, 25 dkg margarint, 2 dl tejfölt, 1 dl tejet, fél dl rumot és kevés sót. Három részre osztjuk, és 15 percre félrerakjuk. Ez alatt tölteléket készítünk: 1 kg áttört túrót összekeverünk 30 dkg cukorral, 5 dkg búzadarával, 5 dkg vaníliás cukorral, 2 dkg citromhéjjal, 6 db tojássárgájával, kevés sóval és 15 dkg felaprózott barackbefőttel. A tésztát kinyújtjuk, 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A korongok aljára tesszük a tölteléket, feltekerjük, kifli alakúra hajlítjuk. Sütőpapíros tepsiben, előmelegített sütőben, közepes lángon, 15 perc alatt megsütjük. Még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk. A megmaradt tölteléket torkos gyerekeinknek adhatjuk.

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és a Lovas Nemzetben, hallgassa a Csillaghang Rádióban kedd esténként (a világhálón www.csillaghang.hu), nézze a TV Paprikán, valamint a BVR TV-n!