Idén huszonötödik alkalommal alakul szabadtéri színházzá Magyarpolány. 
 

A falu lakosai közösségi összefogással, a XVIII. századot idéző kosztümökben, zenekari és kórus kísérettel adják elő a bibliai történetet a teremtéstől Jézus feltámadásáig. Az ünnep alkalmából május 20-án egész napos programmal, bábszínházzal, pünkösdi bohóccal, népi játszótérrel, az Apacuka és a Holdviola zenekar koncertjeivel várják a látogatókat.

Az Europassió szövetségbe is felvett rendezvény különlegessége, hogy a passiójáték szereplői – a Jézust megformázó színészt leszámítva – a faluban élő családok. A szereplők profikat meghazudtoló felkészültséggel adják elő a bibliai történetet ördögökkel és busó maszkos szereplőkkel együtt. 

Magyarpolány lakosai levetik civil életüket és Húros Annamária – a színházi világ elismert tervezőjének – XVIII. századot idéző jelmezeibe bújnak. A faluban a passiójátszás hagyománya a ’90-es évek elejére nyúlik vissza, négy éve megújult formában várják a nézőket. 

Az új rendezésű darab forrásanyagaként a szövegírók (Katona Imre, Németh Ervin és Pataki András) a XVIII. századi passiójátékokat, a csíksomlyói misztériumokat, valamint a Károli Gáspár fordításában készült Bibliát használták. A Magyarpolányi Passióban meghatározó szerepet kapnak az élőzenés dalok, melyeknek zeneszerzője Szarka Gyula énekes, gitáros, zeneszerző, a Ghymes együttes alapító tagja. A darab rendezője 2015 óta Pataki András, a soproni Petőfi Színház igazgatója.

A napjainkra turisztikai látványossággá érett eseménysorozat pünkösdhétvégén indul és  hat előadásból áll. A jubileum apropóján május 20-án, pünkösdvasárnap egy komplett fesztivált varázsolnak a szervezők a Kálváriadombra és a barokk plébánia kertjébe. Kézműves játszóház, gólyalábasok, tűzzsonglőrök, pünkösdi bohóc, népi játszótér és koncertek biztosítják majd, hogy a nap minden perce élménydúsan teljen: 16 órától hazánk egyik legnépszerűbb gyerekzenekara, az Apacuka áll színpadra, majd közvetlen a Passió előadás előtt 19 órától a Holdviola ad egy felejthetetlen koncertet táncosokkal és látványos színpadi show műsorral. 

Emellett Magyarpolány 83 népi műemléki épületből álló Falumúzeuma, helyi képzőművészek kiállításaival várja az érdeklődőket. Az előadások időpontjai: május 17. Templom napi főpróba, helyi lakosok részére, május 18-19-20. (esőnap május 21.) előadás: 21:00 óra, illetve május 25-26-27 (esőnap május 28.) előadás: 21:00 óra. A nézők minden Passió előadás előtt 20:30-kor kezdhetik elfoglalni ülőhelyeiket a nézőtéren. A 2018-as előadás Magyarpolány Község Önkormányzata és az Egyházközség támogatásával, a Magyarpolányért, Nemzeti Örökségünkért Alapítvány szervezésében kerül megrendezésre.