Fotó: MTI/Bodnár Boglárka
Kapolcs, 2019
Hirdetés

Az ország legnagyobb múltú és legkülönlegesebb összművészeti fesztiválján Kapolcs és a környező falvak házai 1989 óta telnek meg színházzal, irodalommal, zenével, tánccal, beszélgetésekkel, közös alkotásokkal. Barátságok, szerelmek születtek itt, és azok, akik gyerekként fesztiváloztak Kapolcson, már saját gyerekeikkel járnak vissza.

Rengeteg újdonság várja a látogatókat, több udvar nyílik, így a szervezők reményei szerint több helyszínen kevésbé koncentrálódik majd a tömeg, nyitottak a tereken is és a vásárteret is átalakították, hogy ne legyen akkora sokadalom. Egyszóval készüljünk fel, hogy idén most kicsit többet kell gyalogolni.

De bővül a programok sora is, egy napra az Opera kamionszínpada is a helyszínre érkezik Donizetti vígoperájával, a Szerelmi bájitallal, a Petőfi Irodalmi Múzeum is udvart nyit Taliándörögdön, leköltözik a Cseh Tamás Archívum Kapolcsra, esténként több, ehhez kapcsolódó koncertet is tartanak. A kapolcsi evangélikus templomban ver tanyát a Magyar Írószövetség, Lackfi János Versműhelye pedig a Kaláka Versudvarban lesz. Az Imre Zoltán Programnak köszönhetően idén erősebb lesz a kortárs táncművészeti felhozatal, sőt, a kortárs művészet és környezettudatosság kapcsolatát vizsgáló programokkal is készülnek. A kapolcsi Kalapos Kertbe hívják az alkotni vágyókat, ott látható Szőke András és Badár Sándor stand-up estje is.

Idén fellép az Erik Sumo Band, Dés László, a Margaret Island, a Csík Zenekar, a Bohemian Betyars és Rúzsa Magdi, hetvenötödik születésnapját ünnepli Hobo, de készül a Quimby is. Érdekes programnak ígérkezik a Nemzeti Filmintézet és a Művészetek Völgye közös versenyének döntője, ugyanis magyar némafilmekhez írt zenével lehetett pályázni, a legjobbak műveket pedig élőzenés filmvetítésen mutatják be esténként. Új játékteret nyit tánccal, zenével, mesével a gyerekek számára a húszéves Hagyományok Háza, de az Unicef Magyarország önkéntesei és fiatal nagykövetei is tartanak majd foglalkozásokat. Lesznek gyalogos, tematikus és e-bike túrák is, bemutatva a környék természeti szépségeit, Taliándörögdöt a Völgy fényfestő versenyének nyertesei festik át, visszatér a huszonöt éves Fonó, az Újszínház pedig színházi workshopokkal indít új programot. A szervezők olyan beszélgetéseket, előadásokat, foglalkozásokat és közösségi eseményeket is ígérnek, amelyek az elmúlt év feszültségeinek feldolgozására irányulnak.

Korábban írtuk

Olyan sok a program, hogy nehéz is végigböngészni, így született egy programtervező a fesztivál honlapjára, ahol személyre szabottan kaphatunk az ízlésünknek megfelelő listát. Pár kérdésre kell válaszolnunk arról, milyen művészeti ágakat, milyen stílusokat kedvelünk, kivel szeretnénk szórakozni, gyerekkel, barátokkal vagy a társunkkal, majd ez alapján kapunk egy saját programcsomagot.