Fotó: MTI/Cseke Csilla, illusztráció

Május 1-én a látogatókkal együtt új látványossággal és Lajkó Félix koncerttel ünnepli 50. születésnapját a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.

Az ünnepi program központi helyszíne a Felföldi mezőváros. Itt mutatkozik be először a skanzen új attrakciója, az „Élő Történelem”. Valóságos időutazás során a látogatók beleshetnek egy századvégi kisváros lakóinak mindennapjaiba és megtudhatják, hogyan bolygatja fel életüket az ismert színésznő érkezése. A szatócsboltban arról értesülünk, hogy milyen piperéket használtak a városi asszonyok százhúsz évvel ezelőtt, a csizmadia-műhelyben méretet vesznek a lábunkról a divatos lábbeli elkészítéséhez. A szatócs fia szerelmes lesz, az özvegyasszony folyton zsörtölődik a csizmadiával. A korhű ruhákban előadott jeleneteket korabeli helyszíneken követhetjük nyomon.

A mezőváros főterén mutatványosok, gólyalábasok, vándor színi társulat gondoskodik a vásári hangulatról. A portákon gyertyamártás, szövés-fonás, mézeskalács-készítés mellett megelevenednek a májushoz kapcsolódó népszokások. A Cellux Csoporttal újrahasznosított tárgyak készülnek, és lesz festőiskola szentendrei művészek bevonásával. A múzeum többi részén a skanzen 50 éves történetének pillanatait villantják fel.

Az ünnepnapot a virtuóz hegedűművész, Lajkó Félix koncertje zárja.

Ezen a napon a belépés minden látogatónak ingyenes.

(skanzen.hu)

Részletes program itt található.