A Fővárosi Önkormányzat száz százalékos tulajdonú szakcége, a Parking Kft. valósíthatja meg a valamivel több, mint nettó 1 milliárdos projektet, amelyet az Európai Unió maximum 900 millió forinttal támogat. Előreláthatóan 2011 nyarára készülhet el a 74 dokkoló állomást magában foglaló, Nyugat-Európában közkedvelt rendszer. Első körben a pesti Nagykörúton belül, néhol kissé túlnyúlva azon, valamint a budai rakpart mentén, közel 13 négyzetkilométeren mintegy 1000 kerékpár várja majd a régi és új bringabarátokat.

„Véleményünk szerint a Kerékpáros Közösségi Közlekedési Rendszer, mint hivatalos munkanév ugyan pontosan kifejezi annak lényegét, de nem alkalmas általános, hétköznapi használatára. Célunk és reményeink szerint – a lakosságot megmozgató nyilvános névpályázat segítségével – olyan közkedvelt nevet találunk, amely a jövőben a magyarországi rendszer sokak által elfogadott és támogatott hivatalos neve lesz. A végleges megvalósíthatósági tanulmány elkészülte, a támogatói szerződés aláírása, a különféle közbeszerzési eljárások lefolytatása előtt eljött az ideje, hogy nevet kapjon a rendszer! A legfontosabb, hogy adjanak nevet a KKKR-nek azok, akik használói, előnyeinek élvezői lesznek.” – állapította meg Gyarmati Zoltán, a Parking Kft. ügyvezetője.

A nevet két kör három szakaszában igyekszik megtalálni a projektgazda Parking. Az úgynevezett nevezési szakaszban (augusztus 29-ig) lehet leadni az ötleteket, kizárólag az adjnevet@parking.hu e-mail címre. Minden pályázót automatikus válaszlevélben értesítenek. Csak 14 éven felüliek küldhetik be ötleteiket. A kiírás szerint legfeljebb négy szótag hosszúságú, egy vagy maximum két szóból álló szókapcsolat, mozaikszó, vagy rövidítés lehet a javasolt név! A zsűri pozitívumként veszi figyelembe, ha dinamikus, fiatalos csengésű, de ugyanakkor jól kiejthető a név. Érdemes a KKKR rendeltetésére, a nagyvárosi közösségi közlekedésre, Budapestre, Magyarországra utalni valamilyen formában. Az obszcén, vulgáris, a közerkölcsbe ütköző szavakat, kifejezéseket kizárják a pályázatból. A névpályázatról és a KKKR-ről minden fontos információ megtalálható a parking.hu, a blikk.hu felületen, valamint az „Adj nevet a közbringának!” Facebook oldalon.

A 7 fős zsűri tagja az elkötelezett kerékpáros, tévés műsorvezető Till Attila. A TV2 sztárja mellett a testület tagja a Kerékpáros Magyarország Szövetsége elnöke, Szikora Linda, a Magyar Kerékpárosklub vezetője, László János, a Critical Mass lelke, Kürti Gábor, a blikk.hu főszerkesztője, Komáromi Gergely, valamint a Parking Kft. ügyvezetője, Gyarmati Zoltán és a projekt vezetője, Kramer Péter. Az ítészek a névpályázat első körének úgynevezett bírálati szakaszában (augusztus 30-án és 31-én) a fenti szempontok alapján kiválasztják a legjobbnak ítélt 5 verziót. A második körben, az úgynevezett szavazati szakaszban (szeptember 1. és 15. között) már csak erre az 5 névre lehet voksolni a blikk.hu és a parking.hu oldalon. A legtöbb voksot kapott nevet a Parking Kft. szeptember 16-án hozza nyilvánosságra! A győztes név kiötlője egy extra kerékpárt kap jutalmul, négy társa bicajos kiegészítőkkel lesz gazdagabb.