Az MNM Mátyás Király Múzeum szándéka szerint egy olyan játszótér kialakítására törekszik, ahol a gyerekjátékok találkozhatnak a történelmi hagyományokkal, a képzőművészeti értékekkel, a környezettudatossággal és kreativitással.

A Tekintet Bt. és a KÖSZ szobrász és építész tervezői készítették a terveket, melyek első formában már 2004-ben is rendelkezésre álltak – de forrás hiányában a múzeumnak nem volt lehetősége a játszópark kialakítására.

Szőke Mátyás az MNM Mátyás Király Múzeum igazgatója azonban nem tett le az ötletről, és 2008-ban Uniós támogatást igényelt a projekt megvalósítására. A KMOP-2007- 3.1.1/C keretében benyújtott pályázat sikeresnek bizonyult, a program keretében a kedvezményezett, vagyis a Magyar Nemzeti Múzeum 174.978.000 Ft-ot nyert el a játszópark megvalósítására, amelyhez az önrészt az NFÜ és az OKM 19.442.000 Ft-os támogatása biztosította A támogatási szerződést a Múzeum és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2009. március 24-én aláírta. Ezt követően közbeszerzési eljárás indult a kivitelezők kiválasztására.

A Történelmi Játszópark parképítési, növénytelepítési munkálataira, valamint az egyedi játszóeszközök és kerti építmények elkészítésére a Főkert Parkfenntartó Kft. nyerte el a megbízást. A Játszóház építési munkáira pedig 2010. április 19-én, a HÉROSZ Építőipari Zrt-vel kötött szerződést a múzeum.

A projekt sikere érdekében mindkét kivitelezőnek el kell készülnie, legkésőbb 2010. június 30-ig az általuk vállalt feladatokkal, mivel a pályázatot 2010. augusztus 31-ig teljes körűen le kell zárni.

Ez azonban azt is jelenti, hogy a látogatók – főként diák csoportok – már a 2010/11-es őszi tanévben élvezhetik a Történelmi Játszóparkot és programjait.