Rippl-Rónai József: Piacsek bácsi a Niklay lányokkal 1907
Hirdetés

Hazánk XX. századi történelme finoman szólva sem kedvezett a művészet, s benne a festészet hazai kibontakozásának. Az első világháború befejezését követően művészeink légüres térbe kerültek, ráadásul jött az őszirózsás forradalom, a Tanácsköztársaság, majd pedig Trianon. Mindezek következtében pedig nemcsak határaink rendeződtek át, de a magyar művészet addigi nagy mecénása, vagyis az arisztokrácia és a nagypolgárság is elszegényedett. 

A pénz a kultúra támogatása helyett az életben maradásra kellett, így a művészek számára sokszor nem maradt más lehetőség, mint a kényszerű emigráció. A magyarok közül tehát nagyon sokan külföldön alkottak, az ott készített képeik sokszor dokumentálva sem lettek. 

A rendszerváltozással azonban a helyzet megváltozott, és sorra kerültek elő a hazai remekművek, mellyel párhuzamosan a műtárgygyűjtés is elkezdődött. A magyar műtárgypiac aranykora egészen a pénzügyi világválság kirobbanásáig, azaz 2008-ig tartott, majd néhány év lejtmenet után újból erőre kapott. Aztán az elmúlt évek negatív nemzetközi tendenciáira a hazai piac is reagált, ám a műtárgy.com több mint 50 ezer tételből álló műkereskedelmi adatbázisának elemzése alapján úgy tűnik, a visszaesés megállt, sőt, emelkedésnek indult. Legalábbis, ami a magyar művészek hazai és nemzetközi aukciókon való teljesítményét illeti. 

A forgalombővülés különösen az élő művészek aukciós piacán szembetűnő, hiszen 2021 első felében az aukciós eredményeik túlszárnyalták a 262 millió forintot, amely várhatóan idén a tavalyi közel 40 százalékos bővülésnél is nagyobb növekedést fog eredményezni. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy ehhez a pozitív változáshoz a Magyar Nemzeti Bank gyűjteményépítési programja is hozzájárult. 

Korábban írtuk

Jól ismert, hogy az MNB elmúlt évek során jelentős összeget fektetett műtárgyvásárlásra, ezzel pedig a hazai művészeti élet támogatására, annak a nemzetközi művészeti világban való elismertetésére, szélesebb körű megismertetésére. A 2014-ben indult Értéktár program keretében 13 milliárd forintból mintegy 34 műalkotást, illetve komplett, esetenként több száz darabos gyűjteményt sikerült megvásárolni, illetve tartós múzeumi letétbe helyezni. 

Ezek között, olyan történelmi jelentőségű műtárgyak vannak, mint a Munkácsy-trilógiából a Krisztus Pilátus előtt, a XVI-XVII. században Erdélyben vert ezüst tallérokból álló 220 darabos érmegyűjtemény, illetve Orbán Dezső, Csernus Tibor, Tiziano és Benczúr Gyula alkotásai. A program 2018-as lezárultával a jegybank az ingatlanüzemeltető cégén keresztül folytatta értékmentő munkáját, ezúttal kortárs hazai művészekre koncentrálva. Az MNB Kortárs Gyűjteménye 2021 első félévében 678 darabból állt, köztük olyan művészek munkái, mint Bak Imre, Frey Krisztián, Keserü Ilona, Lakner László, Maurer Dóra, Nádler István vagy Hantai Simon, Molnár Vera és Reigl Judit. Az alkotások vásárlási összértéke 3,5 milliárd forint volt. 

A műtárgy.com elemzései alapján a legdrágább nem élő magyar művészek rangsorát a 2021 első felére vonatkozó aukciós eredmények alapján Victor Vasarely és Hantai Simon vezeti, a harmadik helyet pedig Rippl-Rónai József foglalja el a 220 millió forintért eladott Piacsek bácsi a Niklay lányokkal című alkotásának köszönhetően. A Top 10-es listán szerepel rajtuk kívül Bortnyik Sándor, Bogdány Jakab, Tihanyi Lajos, Mednyánszky László, Moholy-Nagy László, Vaszary János és Munkácsy Mihály is. 

Az élő magyar művészek között a listavezető Bak Imre, akit Keserü Ilona és Nádler István követ. Bak Imre több alkotása is kiemelkedő áron kelt el a fenti időszakban, míg Keserü Ilona Marilyn és a tenger munkája 55 millió forintért cserélt gazdát a Virág Judit Galéria és Aukciósház árverésén. De felkerült a listára többek között Lakner László, Bukta Imre és Molnár Vera is. 

A teljes piacot vizsgálva kijelenthető, hogy az aukciós piacot – az eladási összérték több mint 80 százalékával – egyértelműen a festmények uralják, miközben az eladott tételek számát tekintve a sokszorosított grafikák és rajzok az előbbiekhez hasonló arányban szerepeltek.

A magyar művészek aukciós piaca című kiadványban a részletes elemzések mellett a fenti toplistákon túl szerepel a 10 legdrágább női magyar művész, a 100 legdrágább hazai és nemzetközi aukción eladott magyar műalkotás, a 100 legdrágább hazai aukción eladott magyar műalkotás és a  20 legdrágább élő művész hazai és nemzetközi aukción eladott műalkotás rangsora is.