Beköszöntött február, eljött a furmint időszaka – no nem mintha nem volna alkalmas az év bármely hónapja e kitűnő magyar szőlőfajta borának élvezetére. 

Fotó: Facebook/10. Furmint Február Nagy Kóstoló

A tematikus hónap, melybe szerte a Kárpát-medencében számos étterem és borkereskedés kapcsolódik be, ugyanakkor ismét ráirányítja a figyelmet a furmintra, mely alapvetően semleges karakteréből fakadóan kiválóan alkalmas a termőhelyi sajátosságok bemutatására. Többé-kevésbé szakmai közmegegyezés, hogy a furmint lehet az emblematikusnak szánt nagy magyar fehérbor alapfajtája.

Annál inkább, mert nem csak a termőhelyek változatos gazdagságát képes önmagán keresztül átadni az érdeklődő-értő fogyasztóknak, hanem sokféle borstílusban is csúcsteljesítményt tud nyújtani. Igen jó formát mutat már friss, üde bor korában is, amint azt az idei, immár 10. Furmint Február Nagy Kóstolót felvezető bemutató is bizonyította. 

A Kézdy Dániel borszakíró, a Furmint Február ötlet- és projektgazdája tulajdonában lévő, 1834-ben épített, 40 borvidék több mint 600, jórészt magyar borát rejtő budakalászi Kálvária Pincében felsorakoztatott tételek szép keresztmetszetet adtak a magyar furmintvilágról. Az erdőbényei Préselő pince 2017-es Apukám furmintja azonnal meggyőzte az érdeklődőket a maga frissességével, játékos savaival, a Juliet Victor pincészet ugyanezen évjáratból való tétele pedig a legendás mádi Király dűlő nagyságát mutatta be. De nem csak az egyéveseké a világ – az Oremus borászat nem épp könnyű esztendőben, 2010-ben született Mandolás furmintja még bőven csúcsformában volt, és Ferdinánd pince 2009-es tétele, valamint az Árvay Pince ugyancsak 2009-es Köves furmintja is bizonyította, hogy ez a fajta kiválóan alkalmas a hosszú érlelésre. Rögtönzött, távolról sem reprezentatív közvélemény-kutatásunk eredménye szerint pedig a Kikelet pince 2015-ös, a tarcali Váti dűlőből származó, kevéske hárslevelűvel is kiegészített furmintja aratta a legnagyobb tetszést.

E keresztmetszet tételeivel és még sok más furminttal a 10. Furmint Február Nagy Kóstolón lehet megismerkedni. Az impozáns környezetben 2010 óta megrendezett esemény az elmúlt közel egy évtizedben a legfontosabb hazai boros seregszemlék közé emelkedett, mondhatni, igazodási ponttá vált – méltán. 

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban (Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár) február 7-én 16 és 22 óra között 100 pincészet kínálja legszebb furmintjait 9 hazai borvidékről (Tokaj-Hegyaljáról, a felvidéki Muzsláról, Somlóról, a délvidéki Szerémségből, Badacsonyból, Egerből, a Balaton-felvidékről, Balatonfüred-Csopakról, Pécsről), és a szlovéniai Alsó-Szávai borrégió is képviselteti magát. 

Bővebb információ az eseményről ITT található.