A film producere Kálomista Gábor és Helmeczy Dorottya. Itt nézheti meg a film előzetesét az Origo jóvoltából!

Hirdetés

A sztori

A történet szerint, amikor egy fiatal, ambiciózus elemzőlány rájön, hogy a főnöke részt vett egy botrányos miniszterelnöki hangfelvétel kiszivárogtatásában, úgy dönt, fényt derít az igazság részleteire, hogy azzal jobb pozíciót zsarolhasson ki magának. Összeáll az MTV-nél újságíró-gyakornokként dolgozó szerelmével, és nyomozni kezd, de mivel lebukik a főnöke előtt, egy nagy hatalmú kör célpontjává válnak. Ezért miközben a beszéd kiszivárogtatásának hátterét, a tévészékház ostromát és a budapesti rendőrattakokat kutatja, nem csak a karrierje kerül veszélybe. 

A produkció számokban

A produkció 50 napos forgatásán több mint 100 fős forgatócsoport dolgozott, a legbonyolultabb jeleneteknél 140 fő volt jelen. Az összesen 1200 főnyi statisztéria mellett több mint 40 színész szerepel a filmben. A forgatás 31 különböző helyszínen zajlott, Budapest 7 különböző kerületében, többek között az egykori MTV székházban, az Alagútnál és a Lánchídon, az Alkotmány utcában, a Szabadság téren, továbbá 2 műteremben megépített díszletekben. A film 70 százaléka éjszaka forgott, egyebek mellett a kaszkadőrős, autós jelenetek is. Az utómunkálatokon is 25-30 fős stáb dolgozik, akik már a terepszemlék alatt bekapcsolódtak a megvalósításba, hogy a CGI trükkök észrevehetetlenül egybesimuljanak a forgatott felvételekkel, látványos mozis élményt biztosítva. A forgatás a járványügyi intézkedések és a produkció egészségvédelmi terve alapján a lehető legnagyobb körültekintéssel zajlott.

Fotó: Megafilm/Bara Szilvia, Kocsis Bence

Az alkotók

A főleg magyar alkotókból álló stáb munkáját két nemzetközileg elismert szaktekintély irányította. A film rendezője a brit Keith English, akinek legutóbbi, The More You Ignore Me címet viselő filmje 2019-ben elnyerte a brit National Film Awards-on a legjobb vígjátéknak járó elismerést. Operatőrként csatlakozott a filmhez a barcelonai születésű Josep M. Civit, aki több évtizedes pályafutása alatt, olyan nemzetközileg ismert alkotókkal is dolgozott, mint Brian de Palma, Penelope Cruz, Agustí Villaronga vagy Bigas Luna.

 A filmet Bendi Balázs jegyzi forgatókönyvíróként, akinek Golden Age című sorozatterve a 2019-es Hypewriter pályázaton 260 terv közül végzett az első helyen. A film producerei Kálomista Gábor és Helmeczy Dorottya, vágója Rumbold László, látványtervezője Pintér Réka, jelmeztervezője Zelenka Nóra, zeneszerzője Rakonczai Viktor, valamint a CGI és VFX trükkök Mórádi Gábor és Asi Ashraf Hassan Elsayed vezetésével készülnek. 

– Arra vállalkoztunk, mint ami Amerikában vagy Nyugat-Európában rendszeres a filmes kultúrában: játékfilmként feldolgozni egy történetet, amit úgy gondolunk, hogy érdemes elmesélni – mondta Kálomista Gábor producer. – Ez egy ilyen történet, hiszen a 2006 őszén történt események sorozata a rendszerváltozás utáni Magyarország valószínűleg legnagyobb politikai, közéleti, emberjogi botránya.

Helmeczy Dorottya producer elárulta, miért külföldi alkotópáros jegyzi a filmet:

– A megszületésekor megfogalmazódott a gondolat, hogy legyen külföldi rendezője a filmnek, aki nem élte át velünk 2006-ot, és a történetet látja a könyvben. Nagyon sok rendezővel beszélgettem tavaly ősszel, online, a pandémiából fakadóan, és Keith volt közöttük a legemberibb. Ez a történet pedig az emberi jogokról szól. Így esett rá a választás. Keith javasolta Josepet, hogy legyen a Film DOP-je, akiről már az első zoom beszélgetésem után biztos voltam benne, hogy Josep maga a rock and roll.

Korábban írtuk