A június 27. és 29. között sorra kerülő fesztivál célja, hogy összefogja az Erdélyből elszármazottakat és az Erdély sorsáért elkötelezetteket. Az első napon előadást tart mások mellett Pitti Katalin Kodály Zoltán erdélyi népdalgyűjtő útjáról és Varga Tibor Szent László királyról, este pedig a közönség találkozhat Wass Albert fiaival, valamint színpadra lép az Ismerős Arcok, majd Tamás Gábor. A szombat reggel horgászversennyel kezdődik, a nap folyamán lesz népzene, néptánc és lovasíjász bemutató, 19 órától Erőss Zsolt hegymászó mesél kalandjairól Az Oltárkőtől a Mount Everestig címmel, majd fellép a Kormorán és a kolozsvári Knock Out együttes. A vasárnapi ökumenikus istentiszteletet íjászverseny követi, majd a Székely Nemzetőrök és a Zrínyi Barantások tartanak harcászati bemutatót. Délután a Szkítia zenekar lép színpadra egy Wass Albert emlékkoncerttel, Keresztes Ildikó fellépését pedig székely néptáncelőadás előzi meg, amelyben közreműködik Vesztergám Miklós tárogatóművész is.

A három nap alatt olyan állandó programok lesznek, mint a játszóház, különböző sportolási lehetőségek, erdélyi gasztronómiai bemutató és vásár, kézműves kirakodóvásár, táncház, kiállítások és könyvsátor. A résztvevők találkozhatnak neves írókkal, újságírókkal is. Akik az éjszakát is a fesztivál helyszínén akarják tölteni, azoknak igyekezniük kell a jelentkezéssel, hiszen a faházakban, jurtákban és a pihenőházakban már minden hely elkelt. Így két lehetőség maradt: vagy sátorozni lehet, vagy Verőcén, illetve a környékén kell valamilyen magánszállást keresni. Azoknak, akik vonattal érkeznek, a verőcei vasútállomás és a tábor között Maxi Taxi áll rendelkezésére. A belépő három napra háromezer forintba kerül, a napijegy 1500 forint, a gyerekeknek pedig 10 éves korig ingyenes a részvétel. Jegyek elővételben vásárolhatók Budapesten mindhárom Szkítia könyvesboltban, a Mind-Zene Zeneáruházban, a Magyarok Házában és a nagyobb nemzeti könyvesboltokban. A rendezvény fővédnöke Cselényi László, a Duna TV elnöke, védnöke pedig Bethlen Farkas, Verőce polgármestere.

A fesztivál honlapja a www.erdelyhon.hu címen található, telefonon pedig érdeklődni lehet Gaál István kulturális főszervezőnél a (06 70) 946 9121-es számon, vagy Frigye sy Ágnes sajtófőnöknél a (06 20) 383 1417-es telefonszámon.

(bándy-szencz)