Illényi Katica – hegedű, ének; Cseke Gábor – zongora, Balázs Gábor – bőgő, Kovács Zsolt – dob

A beszélgetést vezeti: Deseő Csaba

Belépődíj: 2400 Ft (ingyenes klubtagságival: 2000 Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak 1800 Ft)

ILLÉNYI KATICA a magyar könnyűzene tündöklő csillaga. Zeneakadémiát végzett hegedű tanszakon, pályafutását szimfonikus zenekarban kezdte, ám hamar rájött, hogy az ő helye a szólisták között van a színpadon. Műfaji határokat nem ismer, virtuóz hegedűművészként az utóbbi években elsősorban Stephane Grappelli hagyományait követve swing jazzt játszik, emellett csodásan énekel, táncol és verset, prózát mond, produkcióival rendre elkápráztatja a közönséget.

Honlapcím: www.illenyikatica.hu

A délvidéki magyarok egy harmada szórványban (a Bánságban, Nagybecskerektől délre, kelet-Bácskában, és a Szerémségben) él, egymástól óriási távolságokra, jócskán keveredve más nemzetekkel, és nagyon erős asszimilációnak kitéve. A mai déli magyar országhatártól a legdélebbi magyarok lakta falvakig, Székelykevéig, Sándoregyházáig majdnem akkora a távolság, mint Magyarország szélessége. A II. világháború után a hatalom elvette az egyházak javaival együtt az intézményeit, és a mai napig nem szolgáltatta vissza. Nincsenek önálló magyar oktatási intézmények, (mint Erdélyben) az iskolák vegyes tagozatokkal működnek, egyre kevesebb magyar osztállyal. A déli szórványban, a rendszerváltás után, még a 90-es években is bezártak néhány magyar tagozatot. Nagybecskerek földrajzi, kulturális és oktatási értelemben is a délvidéki szórványmagyarság központja. Itt működött 1920-ig a nagy múltú Piarista Gimnázium, ahonnan a magyarországi cserkészet kiindult, és 1945-ig a Miasszonyunk Szegény Iskolanővérek iskolája. Itt van a bánáti egyházmegye püspöki székhelye is. A kilencvenes évek elejére a magyar anyanyelvű középiskolai oktatás annyira elsorvadt, hogy már csak a gimnáziumban működött egy magyar tagozat. Innen délebbre már sehol nincsen magyar középiskolai oktatás.

Ebben a helyzetben, 14 évvel ezelőtt a nagybecskereki Miasszonyunk Iskolanővérek egy, a Délvidéken egyedülálló kezdeményezéssel bentlakásra befogadtak néhány szegény sorsú vidéki középiskolás korú magyar leányt. Pár év alatt, anyaországi és más segítséggel kibővítették rendházukat. Ma egy 55 fős leánykollégiumot működtetnek, Rácz Gizella nővér vezetésével. (23000 Zrenjanin, Cara Dusana 65, tel: +381-23-569-234 , nagybecskerek@freemail.hu)