Noha józanságot említettünk, az említett rendezvény már csak jellegénél fogva sem lehet a kiszáradt torkok helyszíne – gondolhatná az olvasó, hiszen a rockfesztiválok sikerét nemritkán az elfogyasztott szeszes italok hektolitereivel mérik. Paks esetében ez a következtetés mégis helytelen. Noha itt sem vizet öntenek a poharakba, nem a kábulat a lényeg, hanem a hagyományosan magyar szakácsművészet és a minőségi borok kiváltotta egészséges jókedv. Erre utalt Tiffán Zsolt villányi borász, aki a Demokratának elmondta, az idén az ország tíz szakemberét hívták meg a fesztiválra, köztük Figula Mihályt, aki a Balatonfelvidéken az év borásza címet is elnyerte.

Hol van már az idő, tette hozzá, amikor Pakson is csak söröspoharat szorongatva hallgatták a zenét a fiatalok!? Egyre inkább értő módon ízlelgeti ugyanis a hegy levét is a közönség. Tiffán nem elégszik meg az egész országra kiterjedő borásztalálkozóval, jövőre már partiumi vendéget is várnak, azt követően pedig sorra veszik a Kárpát-medence többi rangos, határon túli szőlősgazdáit is.

Paks az étkek tekintetben is élen jár, hiszen olyan természetes alapanyagokból készült fogásokat – bográcsos halászlé, gulyás, pörkölt, rostonsültek – kell sütni-főzni a szakácsként sürgölődő muzsikusok mellett, amelyek az egészséges táplálkozás alapjai.

A zene tekintetében a fesztivál hazai és külföldi népszerűsége nem várt gondokat okozott idén a szervezőnek. Gárdai György – Paks városának Pro Urbe-díjjal kitüntetett polgára – úgy tapasztalta, hogy a napi 8-9 fellépő úgy lecsökkenti egy-egy előadó idejét, hogy azzal már sem a közönség, sem a zenész nem lehet elégedett. Bármennyire is fájó számára az elutasítás, de a jövőben csökkentenie kell a koncertezni szándékozók tömegét és ezáltal legalább egyórás időtartamra bővíteni műsorukat. De a határon túli zenekarok továbbra sem hiányozhatnak, különös tekintettel a december 5-i gyalázatos népszavazásra.

Gárdai úgy érzi, hogy ezzel tartozik az elszakított nemzetrészeknek, így meghívta ezúttal is a vajdasági Wonderfools, a felvidéki Last Blues Band és a partiumi Quo Vadis együtteseket, míg a fellépések szünetében Paks és testvérvárosa, Galánta képviselő-testületének kispályás labdarúgó-mérkőzése szórakoztatja az érdeklődőket. Érdekes együttes a Visegrád Blues Band, egy zenei „visegrádi négyek”. A hazai Póka Egon és Solti János mellett cseh, szlovák és lengyel zenészek veszik kezükbe a hangszert, utóbbi, Leszek Cichonski, még Guiness-csúcsot is felállított, amikor néhány évvel ezelőtt 588(!) gitáros egyidejű színpadra állításával játszatta Jimi Hendrix Hey Joe című számát.

A zene immáron hagyományosan a helybéli katolikus templomba is bevonul, ahol Ferenczy György szájharmonikás és Andy Geier Hammond-orgonista a németországi Erfurt református templomában felvett lemezének élő bemutatójára kerül sor. Mellettük fellépnek Török Ádám és Gárdai Viktória fuvolaművészek, illetve Benkő Zsolt, aki akusztikus gitáron játszik. A legtöbb látogatót minden bizonnyal a péntek esti Manfred Mann’s Earth Band (képünkön) vonzza majd, hiszen a 65 esztendős, szintetizátorjátékáról híres muzsikus majd négy évtizedes zenei pályafutása minden korosztály számára felidéz emlékeket. Fellépésének hangi és képi rögzítése újabb adalék lesz Gárdai György a rock klasszikusait Pakson megörökítő gyűjteményéhez.

– Ha támogatóink, közöttük is elsősorban az atomerőmű és a helybéli önkormányzat adakozó kedve nem csökken, akkor a fesztivál a későbbiekben is „üzemel” Paks dicsőségére – üzen a fesztivál állandó közönségének Gárdai György. Ezt látszik megerősíteni a város polgármestere, Hajdu János.

– A Gastroblues fesztivál már olyan természetességgel kötődik a település életéhez, ahogyan a nap felkel. Úgy érzem, ezt a rendezvényt minden egészséges életszemléletű ember kedvelheti. Így van ez a képviselő-testülettel is, ahol természetszerűleg vannak jelen a szembenállások, ám a támogatás nem lehet politikai vita tárgya, hiszen a jobb és baloldal egyaránt kedveli ezt a műfajt és persze a különféle nemes borokat. A politikai csatározások csak akkor kezdődnek újból, amikor elmúlnak a fesztivál nyújtotta örömök.