Hirdetés

Két partiumi kistájegység, az Érmellék és a Hegyköz találkozásánál, Székelyhídtól kevesebb mint tíz kilométerre, Hegyközszentmiklóson, a termálstrand mellett működik a református egyház tulajdonában levő Hegyköz-Ér panzió és étterem.

A beltér, a dekoráció szívet melengető, a kiszolgálás családias, kedves, segítőkész.

A nem egészen ezerfős község elsöprő többsége ma is magyar, az étteremben is főként magyar szó hallatszik, és ha mégsem, az a vonzáskörzetben élő románságnak köszönhető, amelynek egy részét ide vonzzák a jó magyar ízek.

Az összefogott, lényegre törő étlap ugyanis a hagyományos magyar fogásokra épít (csirkepaprikás, sertéspörkölt, túrós csusza), a palettát színesíti néhány népszerű nemzetközi (pl. csípős csirkeszárnyak) vagy lassacskán nemzetközivé lett étel (pl. pizza, pasta). Az árak rendkívül kedvezőek, a húsételek köret nélkül számolt ára 800 és 1000 forintnak megfelelő lej között mozog, a tisztes adag tartalmas levesek (gulyásleves, babgulyás, pacalleves) hasonlóképpen, a desszertek 500 és 700 forint között.

Jómagam halászlevet ettem, ami tiszai stílusú volt, a lé ízletes, selymes, az irdalt pontyot frissen főzték bele. Halat hallal jeligére a második fogásom is ponty volt, ezúttal rántva (ezt is irdalták, nagyon helyesen, hogy ne legyen gond a szálkákkal), majd egy gesztenyepürével zártam a remek, kiadós vacsorát. Társaim, akik cigánypecsenyét, pizzát, rántott húst, illetve sajtot, valamint töltött káposztát kértek, szintén meg voltak elégedve a maguk választásával. Reméljük, a koronavírus okozta válság után újra meglátogathatjuk ezt a remek helyet.