A CIKK MEGJELENÉSÉT AZ MVM ZRT. TÁMOGATJA


Hirdetés
Fotó: MTI

– Nem véletlen, hogy a Junior Prima Díj az MVM Csoport számára az egyik legfontosabb társadalmi ügy. Büszkék vagyunk rá, hogy az elmúlt bő évtizedben már több mint száz kiemelkedő fiatal zeneművésznek nyújthattuk át ezt az elismerést, közülük azóta sokan a nemzetközi zenei élet kiemelkedő tagjává váltak. Kötelességünknek érezzük a kulturális értékteremtésben részt vevő fiatalok erkölcsi és anyagi támogatását. Az ő támogatásuk kivételes befektetés, hiszen a szellemi életünk megújuló energiaforrásait jelentik – mondta Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója a csütörtök esti ünnepélyes díjátadón.

A nagyszámú jelölt közül ezúttal is a magyar zene kiválóságaiból álló zsűri választotta ki a tíz díjazottat, a dr. Vigh Andrea hárfaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem által vezetett grémium tagjai Marton Éva opera-énekesnő, Vásáry Tamás, Dráfi Kálmán, Fülei Balázs és Binder Károly zongoraművészek, Jakobi László gordonkaművész, Szentpáli Roland tubaművész, Fekete Gyula zeneszerző, valamint Fazekas Gergely zenetörténész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense voltak.

– A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem mindig is hitt a tehetség erejében, folyamatos jelenlétében és ma is töretlenül folytatja tehetséggondozó tevékenységét. A tehetség azonban önmagában sokszor kevés a sikerhez, gyakorlás, erőfeszítés nélkül nem juthat a felszínre. Megfelelő hozzáállás, alázat, megbízhatóság, akarat, azaz kőkemény munka nélkül nincs igazi siker. Ha mindez együtt is van, meg is valósul, megfelelő anyagi és erkölcsi támogatásra is szükség van a kibontakozáshoz. A Junior Prima Díj éppen ebben, a siker megszületésében segíti és inspirálja a fiatal művészeket, ma ez számít ifjú zeneművészek körében a legnagyobb presztízsű elismerésnek – mondta méltató beszédében Vigh Andrea.

A Junior Prima 2007-ben jött létre, amikor a Prima Primissima életre hívói úgy döntöttek, hogy önálló díjjal kívánják jutalmazni a fiatal korosztály köréből azokat, akik a jók között is a legjobbak. A cél, hogy az ifjú zenészek komoly ösztönzést kapjanak a tehetségük kibontakozásához, erős visszajelzést arról, hogy érdemes dolgozni, jól teljesíteni, mert ahol eredmény van, oda az elismerés is megérkezik. A kétmillió forintos jutalommal is járó kitüntetésnek öt társalapítója van, mindegyikük egy-egy önálló kategória mecénási feladatait vállalta fel. Az MVM Zrt. a kezdetektől a magyar zeneművészeti kategória felkarolója, idén Balázs Elemér György zongoraművész, Cseh Péter jazz-gitárművész, Csőke Flóra gordonkaművész, Dobszay Péter karmester, Jenei Erzsébet hárfaművész, Korossy-Khayll Csongor hegedűművész, Megyimórecz Ildikó operaénekes, Scheuring Kata fuvolaművész, Szokolay Ádám Zsolt zongoraművész és Tóth Kristóf hegedűművész vehette át támogatásuknak köszönhetően a Junior Prima Díjat.