Hirdetés

A legendás Thököly étterem nemrégiben Szaletly néven nyitott újra. A Thököly út és a Stefánia út sarkán álló épületben kisebb kihagyásokkal 1907 óta működnek népszerű vendéglátó egységek, az új dizájn és koncepció szintén közönségsikert ígér, hétköznap délben a kerthelyiség szinte megtelt. A belső térben ültünk le, az mindig többet mutat egy vendéglő sajátosságaiból. A Szaletly kicsit romkocsmás, kicsit avantgárd, kicsi retró, de mindez harmonikus egységgé áll össze. A háttérzene kiváló, ideális az atmoszféra kiegészítésére.

Leigazolták Bernát Dá­nielt, a legjobb magyar séfek egyikét, az ő főztjét eddig a NU26-ban és a Rézkakasban kóstoltam, egyszer sem csalódtam. A hely jelszavai: „friss és minőségi alapanyagok, környezettudatosság, modern feldolgozás, hagyománytisztelő ételek”. A jól átgondolt, nem eltúlzott választék ennek megfelelően a magyar konyha közkedvelt fogásaira épül: kínálnak többek között fehér körözöttet, gulyáslevest, cigánypecsenyét, madártejet. Teljesen véletlenül úgy alakult a helyzet, hogy minket maga a tulajdonos szolgált ki, akivel érdekes beszélgetést folytathattunk a Kárpát-medencei gasztronómia és a vendéglátás témakörében.

Rendeltünk borkorcsolyának is kiváló velős pirítóst (1690 Ft), kíméletesen hőkezelt, remek kacsamájat (3290 Ft), belsőséggel gazdagított halászlét (2390 Ft) és somlói galuskát (1790 Ft). A halászlé az étlap szerint a Rév csárda stílusát követi, ezt nem tudom megerősíteni, ami cseppet sem baj. A lé nem volt olyan emulziós, selymes, mint a Révé, viszont sokkal jobb volt benne a halhús. A somlói galuska az íz- és állagjátékok mellett remekül hozta e klasszikus desszert eredeti ízharmóniáit.

Korábban írtuk