Fotó: MTI, archív

Egymillió csillag a szegényekért elnevezésű egyhetes rendezvénysorozatának budapesti állomásán a Katolikus Karitász jótékonysági koncerttel egybekötött adománygyűjtő gyertyagyújtást tart a Szent István-bazilika előtti téren szerdán.A jótékonysági koncert előtti köszöntőjében Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakcióvezetője elmondta: a karitatív munkának három, egymással összekapcsolódó szintje van. Az egyik az egyén mindennapi életébe beilleszkedő segítségnyújtás – legyen az adomány, jó szó vagy cselekedet -, a másik az állam kötelezettsége a szegényekkel szemben.     

E kettő között helyezkedik el a karitatív szervezetek munkája, amely egyértelműen a legszegényebbek megsegítését jelenti – mutatott rá a politikus, aki szerint a Katolikus Karitász budapesti eseménye is erről szól: odafordulás a segítségre szoruló ember felé.     

Fülöp Attila egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár kiemelte: az esemény arra is felhívja a figyelmet, hogy a másokról való gondoskodás nem a modern kori jóléti államok sajátja, hanem a kétezer éves keresztény hitnek, kultúrának a része.     

Écsy Gábor, a szervezet országos igazgatója szerint a vasárnapig tartó egyhetes, országszerte több mint kétszáz helyszínen zajló rendezvénysorozat nap mint nap arra figyelmeztet, hogy „vannak nálunk sokkal szegényebb emberek, akiknek napi megélhetési gondjaik vannak”. Figyeljünk rájuk, segítsünk rajtuk – szólított fel.     

Mint mondta, a régiek úgy tartották, valahányszor fellobban egy csillag fénye, szeretet gyúl egy emberi szívben. Ezt a fényt hivatott jelképezni a gyertya: minden egyes meggyújtott gyertya a szükséget szenvedő embertársak szimbóluma.     

Az igazgató mindenkit arra kért, vegyen részt a szerdai gyertyagyújtáson, és a koncert után a mécsesekből formázzanak szívet a Bazilika lépcsőin. A gyertyáért felajánlott adományból a Karitász a rászorulókat segíti.

MTI