Sakkoznak, beszélgetnek – így töltik a karácsonyt a Hír TV által felkeresett idősek otthonában. Sokukat az ünnepek idejére hazaviszi a család, akik maradnak, azok számára az intézmény próbál karácsonyi hangulatot teremteni.

Képernyőfotó: hirtv.hu

Képernyőfotó: hirtv.hu

Ünnepi ebéd, beszélgetés: így telik a karácsony az egyik budapesti idősek otthonában.

„Én halászlevet és ugye, rántott halat kértem, mert amúgy is kedvencem és ha lehet, jelölöm” – mondta az ünnepi menüről az egyik lakó.

Puszit dob a kamerába, sakkozik a barátaival: az otthon családias hangulatáról a rangidős, 102 éves Emma néni mesélt. A szobatársa nem tud mozogni, sokat segít neki. 

„Eszükbe sem jut, hogy én tudok rajtuk segíteni… tudod. Hál’ Istennek az egy csodálatos érzés az életben, ha így tudok valakin csak apróságot is [segíteni]. Minden egyes mozdulat egy csodálat, hidd el! És az visszajön! Csodálatosan… Minden, amit tesz érdek nélkül” – állítja Brassai Józsefné, azaz Emma néni.

Az otthonban külön kápolna van, itt tartották az ünnepi misét. A fekvő betegek osztályát is feldíszítették. Sokakat haza is visznek ilyenkor, hogy családban töltsék a karácsonyt.

„De azért akik itt maradnak, azok mindig jó hangulatban, egy kicsit beszélgetve, egy kicsit borozgatva, egy kis teasüteményt fogyasztva elütik ezeket a csendesebb délutáni órákat” – mondja Vágvölgyi Gabriella, a Napfény Otthon főnővér-helyettese.

A riportot a Hír TV oldalán erre a linkre kattintva nézhetik meg.