Vízkeresztig láthatók a Nagytétényi Kastélymúzeum kéz- és iparművészek által díszített különleges fenyőfái.

Fotó: demokrata.hu

A főváros északi határában, egy csendes kis utca végén áll a barokk építészet egyik hazai remekműve, a nagytétényi Rudnyánszky-kastély. A második világháború során súlyos károkat szenvedett, állami tulajdonba került palotát 1989-ben bezárták, közel egy évtizeden át kihasználatlanul állt. Később szerencsére a jókora amortizáció ellenére is sikerült megmenteni, az épület a ’90-es évek végén jelentős külső és belső felújításon esett át. Bár a közel háromszáz darabos bútorgyűjteménynek helyet adó egykori rezidencia január óta ismét zárva tart, mivel a termekben kiállított tárgyak zömét restauráltatják, az advent közeledtével bő egy hónapra ismét megnyitotta kapuit.

Nem véletlenül, a kastélyban tizenhat éve minden decemberben a karácsonyfák veszik át a főszerepet, idén ismét közel két tucat, ipar- és kézművesek keze munkájával díszített fenyő költözött a falak közé. Van textilfigurával, szárított levéllel és világító papírházikóval díszített fa, de megtaláljuk a hagyományos, mézeskaláccsal teleaggatott változatot is, ami már csak az illata miatt is különleges élményt nyújt a látogatóknak.

A kastélyban hétvégente ünnepi programokkal várják az érdeklőket, vasárnaponként 16 órától közös gyertyagyújtásra hívnak mindenkit.  December 15-én és 16-án sváb, december 22-én és 23-án pedig édes hétvégét tartanak, a vendégek mindkét alkalommal koncerteken, iparművészeti piacon, kézműves foglalkozásokon, múzeumpedagógiai programokon és tárlatvezetéseken vehetnek részt. Vízkeresztig, azaz január 6-ig érdemes ellátogatni a helyszínre, a nyugodt, nosztalgikus környezet hozzájárul ahhoz, hogy az ember igazán ráhangolódjon az év végi ünnepekre.

A kastély nyitvatartása január 6-ig:
K-P 11-17 óráig
SZ-V 10-18 óráig

Egyéb információ: http://www.imm.hu