Megkezdődött a Katolikus Társadalmi Napok (Kattárs) rendezvénysorozata Székesfehérváron, a pénteki megnyitón Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök azt mondta, az eseményen az egyház igyekszik megmutatni társadalomban betöltött szerepét.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Spányi Antal hangsúlyozta: az egyház küldetése az is, hogy tanúságot tegyen, szépítse a világot, szebbé és jobbá tegye, továbbá megvédje a fenyegető veszélyektől. 

A katolikus egyháznak ezért is meg kell találnia a helyét a mai társadalomban, és ebben a következő napok segítséget nyújtanak – tette hozzá.

„Meg kell mutatni saját lehetőségeinket, készségeinket, és ott kell segítenünk, ahol az ember van” – fogalmazott, rámutatva: a keresztény életforma megtalálásában is segítenek.

A megnyitón felolvasták Semjén Zsolt üzenetét, amelyben a miniszterelnök-helyettes üdvözölte a rendezvény megtartását és a helyszínválasztást is méltatta. Arra biztatta a részvevőket, hogy ne féljenek mindig a nagyobb igazságot és a nagyobb jót, a köz javát keresni, és ahol megtalálják, ott köteleződjenek el radikálisan.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester kiemelte, hogy a több mint ezeréves Székesfehérvár nem létezhetne kereszténység nélkül. 

A kereszténység pedig érték volt a múltban és érték a jelenben is a város, a nemzet és Európa tekintetében egyaránt – mondta.

Hirtling István színművész, a Kattárs védnöke fontosnak nevezte, hogy a rendezvényeken az egyház megtalálhatja a személyességet, hiszen bárki beszélgethet a papokkal az utcán.     

Hívők és nem hívők kezet nyújthatnak egymásnak, a programokat a nyitottság, a befogadás, a megértés és a cselekvő szeretet fogja jellemezni – mondta.

A megnyitót és a nyitómisét követően a Nem Adom Fel Együttes lép színpadra, majd a Musicolore és a Voice Drops együttes acapellapárbaja várja az érdeklődőket. 

Szombaton a városházán konferenciát rendeznek Van célunk! Van jövőnk! címmel, de lesznek pódiumbeszélgetések szociális, kulturális, oktatási és teremtésvédelmi kérdésekről, tárlatvezetések a fehérvári székesegyház kincseiből nyílt kiállításon, valamint koncertek a Kaláka zenekar, a Vox Mirabilis kamarakórus, a Corvina Consort, a Tercina együttes és a Chameleon Jazz Trio jóvoltából.

Vasárnap délelőtt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek ünnepi szentmisét mutat be, ezzel zárul a programsorozat.