Az évforduló napján nyílik meg az idei év egyik legígéretesebb művészeti tárlata, a Hogyan tovább Oroszország? című kiállítás, valamint egy művészcsoport, a Blue Noses provokatív munkáiból összeállított válogatás, A meztelen igazság – a Blue Noses cenzúrázatlanul címmel. A kiállítások mellett szeptember 25-én és 26-án számos program várja a Modembe betérőket – többek között Fábry Sándorral, Réz Andrással, Hadházi Lászlóval, Bereményi Gézával, Menyhárt Jenővel és Lévai Balázzsal is találkozhat a közönség, koncertet ad az efZámbó Happy Dead Band, a Tudósok zenekar, a Ninjahelikopter és a Másfél együttes, s természetesen lesznek gyerekeknek szóló programok is.

A Blue Noses is Debrecenbe érkezik

Az eredeti tervektől eltérően nem egy, hanem két – egymáshoz kapcsolódó – orosz kiállítás nyílik szeptember 25-én este a Modemben. A Hogyan tovább Oroszország? című tárlat (három kurátor, Jevgenyij Bereznerk, Irina Csireva és Natalia Tarasova válogatásában) a nyolcvanas évektől máig tartó időszak kortárs orosz képzőművészetét mutatja be. A kiállításon 64 alkotó mintegy kétszáz munkáját láthatja a közönség, köztük olyan világhírű művészek meghatározó műveit is, mint például Ilja Kabakov, Vitalij Komar, Alexander Melamid, Erik Bulatov, Oleg Kulik, Leonid Szokov vagy Borisz Orlov. A Magyarországra érkezett alkotások jelentős részét a szoc-art néven elhíresült irányzat jellegzetes munkáiként tartja számon az értelmezők jelentős része.

Miről szól a szoc-art?

Mindenekelőtt arról, hogy a politikai eszme a hatvanas-hetvenes évekre éppúgy üzletté vált a hatalom számára, mint a multiknak a kereskedelem. Sztálin és Marilyn Monroe csókjáról, Brezsnyev és Honecker tapadó ajkairól. A médiasztárok és a szovjet múlt bálványainak cinikus megtépázásáról.

A Szovjetunióban a szocialista realizmus majd’ ötven évig volt olvasztótégelye az egymástól eltérő művészeti aspektusoknak és esztétikai álláspontoknak. A hetvenes években jelent meg a szovjet-orosz művészetben friss alternatívaként a szoc-art mint a hivatalos és szemmel tartott művészeti paradigma egyfajta melléküzemága. Az irányzat képviseletében (kezdetben titokban, az úgynevezett „második nyilvánosság” előtt) fellépő fiatal művészek éles iróniával és sok humorral mutatták be a demagóg, pártállami rendszer visszásságait. Vitalij Komar, Alex Melamid, Erik Bulatov és Ilja Kabakov a pop-art formanyelvét a szocreál ikonográfiájával ötvözve üde és újszerű látásmóddal gazdagították a művészeti palettát. A szoc-art fő ismérve a szocialista realizmus heroikus patetizmusával szemben a metsző humor lett, mely széles körben befogadhatóvá és könnyen fogyaszthatóvá teszi a műveket.

A Blue Noses csoport

A magyarul Kék orrokat jelentő, 1996-ban alakult csoport egy olyan kortárs orosz művészeti közösség, melynek kiállításai és performanszai a kanonizált értékrenddel való ellentét okozta súrlódásra, valamint a gyors és elsöprő nevetésre épülnek. Alapító tagjai: Vjacseszlav Mizin (Novoszibirszk) és Alexander Szaburov (Jekatyerinburg), akikhez a későbbiekben alkalmi jelleggel több művész is csatlakozott. Filmes és fotómontázs-alkotásaikban a tömegkultúra termékei többnyire ugyanúgy „idealisztikus” módon jelennek meg, mint a közélet meghatározó szereplői. Ez utóbbiakat sok humorral, parodisztikus vagy groteszk módon ábrázolják. Közismert politikusok gyakran félreérthetetlen helyzetben, meztelenül jelennek meg a műveikben.

Andrej Jerofejev művészettörténész szerint a Blue Noses csoport tipikus orosz jelenség, s mint ilyen, egyenrangú az ortodox szerzetesek és a szibériai sámánok eksztatikus szellemével, s rokonságba állítható az európai ateista „fekete humor” áramlataival is. Elsősorban a társadalom feletti ellenőrzésnek és az egyéniség elnyomásának kánonjait veszik célba és próbálják legalább egy átértelmezés keretein belül felszámolni. Nem kell kifinomult műértőnek lenni, sőt oroszul sem tudni ahhoz, hogy azonosulni tudjunk a csoport munkáival, hiszen céljuk épp a klisék elhagyása és egyfajta morbid nemzetköziség.

Részletes program:

2008. szeptember 25. csütörtök

12.00 Kapunyitás

16.00 A meztelen igazság – a Blue Noses cenzúrázatlanul című kiállítás megnyitója (II. emeleti kiállítótér)

A MODEM új kiállításának megnyitója a nagyközönség részvételével.

16.30 Szabad Nép Félóra (III. emeleti kiállítótér)

Interaktív közös felolvasó-délután a Hétköznapi kommunizmus híreiből. Moderátor: Juhász Árpád színművész.

18.00 A Hogyan tovább Oroszország? című kiállítás megnyitója (II. emeleti kiállítótér)

A MODEM új kiállításának megnyitója a nagyközönség részvételével.

18.30 Tárlatvezetés (II. emeleti kiállítótér)

Jevgenyij Bereznyer művészettörténész, kurátor vezet tárlatot a Hogyan tovább Oroszország? című kiállításon.

19.00 Értelmiségi, köztünk a helyed! – épületvetítés (Baltazár Dezső tér)

A Kiégő Izzók a már megszokottá vált látványos fényköntösbe öltöztetik a MODEM épületét csütörtök és péntek éjszakára egyaránt.

19.30 Rendhagyó tárlatvezetés (földszinti kiállítótér)

Lévai Balázs televíziós műsorvezető, szerkesztő vezet tárlatot a Szocreál kiállításon.

20.00 Születésnapi torta felszeletelése (földszinti fogadótér)

Az egy méter átmérőjű, hatalmas tortából bárki ehet, akinek jut.

20.30 Rendhagyó tárlatvezetés (földszinti kiállítótér)

Fábry Sándor rendhagyó, ironikus tárlatvezetése.

20.30 Tudósok koncert (belső kert)

Dr. Máriás legendás szabadcsapata valahol a kortárs művészet és a punk-jazz határáról érkezik sok év után újra Debrecenbe, hogy felejthetetlen koncertet adjon egy opera-performansz-betéttel kiegészítve.

22.00 efZámbó Happy Dead Band koncert (belső kert)

Ef Zámbó Öcsi képző- és akcióművész, zenész az Albert Einstein Bizottság zenei örökségét viszi tovább könnyedebb, táncosabb felfogásban immáron több mint húsz éve.

0.00 Kertmozi (belső kert)

Orosz kisfilmek vágatlanul – csak 18 éven felülieknek.

2008. szeptember 26. péntek

10.00 Kapunyitás

15.00 Rendhagyó tárlatvezetés (földszinti kiállítótér)

Hadházi László rádiós műsorvezető, a Stand-up Dumaszínház humoristája vezet tárlatot a Szocreál kiállításon

16.00 MODEM / DEMO (múzeumpedagógiai terem)

A 14-26 évesek számára a MODEM második születésnapja alkalmából kiírt alkotóművészeti pályázat díjátadója

16.30 Tárlatvezetés (II. emeleti kiállítótér)

Natalja Taraszova művészettörténész, kurátor tárlatvezetése a Hogyan tovább Oroszország? című kiállításon

17.00 Az Agitátor – könyvbemutató (Artista Kávézó)

Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó legendás frontemberével Bárdos Deák Ágnes beszélget a Nyitott Könyvműhelynél megjelenő első kötetéről.

18.00 Rendhagyó tárlatvezetés (III. emeleti kiállítótér)

Bereményi Géza színház- és filmrendező, író vezet tárlatot a Hétköznapi kommunizmus című kiállításon.

18.30 Debreceni Munkásdalárda (belső kert)

A Csokonai Színház kórusának férfitagjaiból verbuvált dalkommandó mozgalmi énekeket ad elő a Sztálin-szobor tövében.

19.30 Rendhagyó tárlatvezetés (II. emeleti kiállítótér)

Réz András esztéta, filmkritikus, író vezet tárlatot a Hogyan tovább Oroszország? című kiállításon.

20.30 Ninjahelikopter koncert (belső kert)

A filmzenés jazz-klezmer-balkán-punk formáció másfél éve a MODEM-ben mutatkozott be egy német-magyar kulturális projekt kapcsán, most visszatérnek.

21.00 Titkos Szolgálat

Kémkedés a múzeumban rejlő, kincset érő információk után. A nyomozásra mindenki jelentkezhet 7-től 99 éves korig a MODEM fogadóterében. A legjobban konspirálókra értékes ajándékok várnak.

21.00 Rendhagyó akciótárlatvezetés (II. emeleti kiállítótér)

Vjacseszlav Mizin és Alexandr Szaburov, a moszkvai Blue Noses művészeti csoport tagjai a munkáikból rendezett A meztelen igazság – a Blue Noses cenzúrázatlanul című kiállításon tartanak akciókkal színesített tárlatvezetést.

21.30 Lenin lámpácskái (földszinti kiállítótér)

Felolvasóest a béketábor kedvenc mesekönyveiből csak felnőtteknek. Felolvas Mészáros Tibor színművész.

22.00 Másfél koncert (belső kert)

A kilencvenes évek hajnalán alakult Másfél a magyar alternatív zenei élet egyik meghatározó zenekara. Instrumentális folyamatzenéjük mára a drum’n’bass és más elektronikus műfajok irányából merít ihletet.

23.30 Light And Jazz (belső kert)

A belső kert tánctérré alakul, a finom jazzes dnb és más műfajok között vándorló dj-k, Vida L és Zsupi segítségével, melyhez a vizuális hátteret a Kiégő Izzók mozgóképes vetítése biztosítja.