Az Országgyűlés elnökének különdíját nyerte el a tizennyolcadik alkalommal meghirdetett Lakiteleki Filmszemlén a Magyar Demokrata első saját gyártású dokumentumfilmje, a László Gábor rendezte Ketten jösztök, hárman mentek című alkotás. A film Sepsiszéki Nagy Balázs író, néprajzkutató csodával határos gyógyulását, Istenbe vetett hitét és az összefogás erejét példázza.

A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány idén tizennyolcadik alkalommal hirdette meg a Balázs Béla Stúdió emlékére és Sára Sándor tiszteletére a Lakiteleki Filmszemlét, ahová krónika, korkép, művelődés, portré és fikciós kategóriákban lehetett nevezni. A pályázatra érkezett több mint százharminc alkotás közül harmincegy került a háromnapos szemle versenyprogramjába, köztük László Gábor filmje, a Ketten jösztök, hárman mentek. A Demokrata saját gyártású dokumentumfilmje végül Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének hatszázezer, a lakiteleki Tisza Nyugdíjas Klub, valamint a tiszaalpári Nyugdíjas Baráti Kör huszonötezer forintos különdíját vihette haza.

A film középpontjában Sepsiszéki Nagy Balázs erdélyi író, néprajzkutató története áll, aki Orbán Balázs példáját követve és nyomdokain haladva elhatározta, hogy keresztül-kasul bejárja szülőföldjének mintegy félezer települését. Útja során nyolcezer emberrel találkozott, a „tehénpásztortól a lelkipásztorig” mindenkit megkérdezett, hogy aztán kötetekbe rendezve mutassa be Székelyföld falvait. Mindeközben azonban beleszeretett a Csíki-havasok egyik csángó településébe, az Úz patak völgyében fekvő, festői szépségű falucskába, Csinódba, ahová 2011-ben családjával együtt Sepsiszentgyörgyről fel is költözött. Gazdálkodni kezdett, és az „ora et labora” jegyében igyekezett beosztani mindennapjait. Az idillt 2014. június 24-én, Keresztelő Szent János napján egy villámcsapás szakította félbe, aminek eredményeként Balázs elveszítette emlékeit, még a feleségét sem ismerte meg. Felépülése az orvosok szerint csoda, szerinte inkább isteni kegyelem, hiszen vadidegenek is imádkoztak gyógyulásáért. Hálája jeléül – egy álom sugallatára – székelyföldi anyagokból, helybéli mesterek segítségével és összefogásával ökumenikus kápolnát épített a saját kertjébe, melyet Gyümölcsoltó Boldogasszony tiszteletére szenteltek fel.

– A kápolna belsejében áll egy Mária-szobor, amely áldott állapotban mutatja a mosolygó Szűzanyát, üzenve, hogy nemzetünk jövője a magyar anyáktól függ. Ezért nemcsak saját célra készült a kápolna, hanem vallástól függetlenül minden keresztényt szeretettel vár a Nagy család – mondta Balázs a kápolna felszentelésekor, 2015. szeptember 26-án, és ezzel egy időben meghirdette a Gyarapodó Magyarságért elnevezésű mozgalmat, benne a „Ketten jösztök, hárman mentek” programmal.
A felhívás és a program célja kettős. Nagy Balázs és családja ennek keretében egyrészt lehetőséget biztosít gyermeket vállaló pároknak arra, hogy havasi vendégházukban szálljanak meg, másrészt azokat is szívesen látja, akik eddig nem találtak rá Istenre, de keresik a hozzá vezető utat.

– Szerencsés csillagzat alatt született a film. Az erdélyi részeket két nap alatt sikerült leforgatnunk, ezt egészítettük ki az Erdély Televíziótól kapott archív anyagokkal és Balázs egyik budapesti előadásának képeivel. Egy közel félórás dokumentumfilm általában ennél jóval hosszabb ideig készül, de köszönhetően a jó történetének és persze feleségemnek, László Petrának, aki operatőrként gyönyörű képeket készített, szerkesztett és vágott is, míg riporterként jó kapcsolatot tudott teremteni Balázzsal, minden úgy haladt, mint kés a vajban – meséli a forgatásról László Gábor.

Sepsiszéki Nagy Balázs történetét az Echo Televízió már vetítette. Aki azonban lemaradt, és szeretné megnézni, az interneten megtekintheti a Magyar Demokrata hetilap YouTube-csatornáján.