Szőcs Géza elmondta, soha nem volt még ekkora igény, mint most a dokumentum filmekre. Egyúttal kiemelte, az alkotók felelősségét is, akiknek feladatuk a társadalmi, történelmi és kulturális feszültségek felkutatása, bemutatása. A bemutatással is gond van, hiszen nem jutnak el az alkotások a közönséghez. A megmétettetés mellett ez is a feladata a Film.dok fesztiválnak, tette hozzá az államtitkár. Ugyanakkora magyar-román dokumentumfilmes együttműködés szakmailag is hasznos lehet a két egymástól eltérő és mégis egymáshoz közelálló világú és nyelvezetű mozgókép számára – mondta Szőcs Géza, és hozzátette: a fesztivál szervezőinek az is célja volt, hogy az anyaországi és erdélyi magyar valamint a román filmesek között szakmai és emberi kapcsolatokat teremtsenek.

Kelemen Hunor román művelődésügyi miniszter szerint reneszánszát éli a dokumentumfilm, a fesztivál pedig közelebb hozza egymáshoz a szakma képviselőit és a nézőket is, monda a miniszter.

Mint Beke Mihály András elmondta, a csökkenő anyagi források miatt ezúttal kevesebb volt a kísérőrendezvények száma, szerencsére ez nem ment a bemutatott filmek minőségének és a vetítéseken megjelent filmbarátok számának rovására, nagyon sok jó filmet láthatott a mindvégig szép számú nézősereg.

A zsűrinek sem volt egyszerű dolga, hosszas vita előzte meg a döntést. Ennek eredményeként a fődíjat Molnár Attila Dávid, Tóth Zsolt Marcell Bence meg a többi jómadár portré dokumentum filmje kapta, míg az első díjat megosztva ítélték oda Matúz Gábor A legbátrabb város című alkotásának, valamint Mészáros Antónia Megtagadva című filmjének. Az első díjat a Duna Televízió biztosította.

A díjátadón a Film.dok fesztivál első három díjazottját Lezsák Sándor meghívta a Lakitelki kistérségi és kisközösségi televíziók idei szemléje is.

Díjazott filmek:

Fődíj:

Bence meg a többi jómadár (rendező: Molnár Attila Dávid, Tóth Zsolt Marcell)

(portré dokumentum film)

I. díj:

(Duna Televízió biztosította)

A legbátrabb város (rendező: Matúz Gábor)

(történelmi dokumentumfilm)

Megtagadva (rendező: Mészáros Antónia)

(portré dokumentum film)

Magyar Televízió díja:

Mátyás-Mátyás (rendező: Felméri Cecília)

(Kísérleti dokumentumfilm)

A zsűri különdíja:

Madarak útja (rendező: Klara Trencsenyi & Vlad Naumescu)

(anrtopológia dokumentumfilm)

A diákzsűri díja:

Megtagadva (rendező: Mészáros Antónia)

(portré dokumentum film)

Csíkszereda Város díja:

Aliszka (rendező: Gadó György)

(anrtopológia dokumentumfilm)

Csapda.(rendező: Sipos András)

(anrtopológia dokumentumfilm)

A zsűri elismerő oklevele:

Apró Örömök (rendező: Bálint Ibolya)

(kordokumentum film)

Katalizátorok (rendező: Gulyás János)

(történelmi dokumentumfilm)