Nyelvében él a nemzet, és mindannyiunk identitása kell, hogy legyen, hogy minél mívesebben szóljon a magyar nyelv – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kultúráért felelős államtitkára vasárnap Győrben, a Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd verseny jubileumi, ötvenedik döntőjének eredményhirdetésén.Hoppál Péter hangoztatta, bárhol is élünk a világban, ha magyarként neveljük gyermekeinket, akkor azokon a „szállásterületeken, ahol a magyarság ma elhelyezkedik”, a családok őrizni fogják a magyar identitást.

„Jól plántáltatott” az a fél évszázaddal ezelőtti kezdeményezés, amely nyomán számos kárpát-medencei iskola fordult nemzeti örökségünkhöz, az anyanyelvünkhöz – fogalmazott az államtitkár. Reményét és bizalmát fejezte ki, hogy ötven év múlva is eleven valóság lesz az anyanyelv ápolása, és az idei döntőben részt vevő mintegy 150 középiskolás diák jól őrzi majd a most fél évszázados hagyományt.

Wacha Imre, a bíráló bizottság elnöke elmondta, hogy a verseny célja az ifjúság anyanyelvi és magatartáskultúrájának fejlesztése, hogy a fiatalok „hazafiasságot, nemzetiességet szívjanak magukba” a kiválasztott szövegek segítségével. Emlékeztetett: az elmúlt ötven évben mintegy 16 ezer diák és 5 ezer tanár vett részt e versenyen.

A díjkiosztó ünnepségen 35 diákot jutalmaztak Kazinczy-éremmel.

Arany fokozatú Kazinczy-díjat kapott az anyanyelvi műveltség több évtizedes ápolásáért Benczédi József, a nyelvtudományok kandidátusa, Sátoraljaújhely díszpolgára és Szatmári István, az ELTE nyugalmazott professzora.

Kazinczy-díjat Hidasi Lajosné, a Tokaji Kereskedelmi és Szakközépiskola tanára, Szántó Erzsébet nyugalmazott kárpátaljai pedagógus és Szalóczy Pál, a Magyar Rádió nyugalmazott bemondója vehetett át.

Péchy Blanka-díjat kapott Bozó Klára nyugalmazott középiskolai tanár és Szabóné Sándor Gabriella magyartanár, emellett rendkívüli Péchy Blanka-díjjal jutalmazták Szántóné Vásárhelyi Zsuzsannát, a Kazinczy Alapítvány kuratóriumi tagját, Németh Tibort, a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium igazgatóját, valamint Sámbokréthy Pétert, a Beszélni nehéz anyanyelvi mozgalom tagját.

Hoppál Péter Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nevében elismerő miniszteri oklevelet adott át a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium igazgatójának, Németh Tibornak és a tantestületnek kiemelkedő szakmai tevékenységük elismeréseként amiatt, hogy minden évben megszervezik a rangos versenyt.

Somogyi Tivadar (Fidesz-KDNP) alpolgármester pedig Borkai Zsolt polgármester nevében Győr város ezüst emlékérmét adományozta a Kazinczy Gimnázium igazgatójának.

MTI