Fotó: MTI/Czimbal Gyula, illusztráció

Az év végig nyitva tartó, Magyar olimpiai sikerek 1896-2016 című tárlaton több tucat tabló és eredeti relikvia mutatja be a magyar olimpiai sikereket.

A kiállítást Kozmann György sportért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg, aki felelevenítette, hogy Kemény Ferenc révén Magyarország is részt vett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megalapításában. Ahogy fogalmazott: a múltban is nagy örömet szereztek a magyar embereknek az olimpiai sikerek, s reméli, hogy ez a riói játékok kapcsán is így lesz.

“A sportsikerekhez hozzájárul az is, hogy a kormány stratégiai területnek tekinti a sportot” – főzte hozzá Kozmann.

A megnyitón Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai bajnok tőrvívó szerencsésnek nevezte magát, hogy számos magyar ötkarikás diadalt a helyszínen élhetett át.

“Olimpián részt venni és képviselni a hazánkat nagy dolog, aranyérmet nyerni még inkább, de átélni egymás sikereit és közösen meghallgatni a magyar himnuszt egy olimpián maga a csoda” – mondta. “Szívből szurkolok, hogy 2024-ben Budapest rendezhesse az olimpiát, és üzenem a riói olimpikonoknak, hogy önbizalommal küzdjenek, hiszen az már fél győzelem.”

A budapesti Papp László Sportaréna szomszédságában lévő SportAgórában többek között az 1964-ben Tokióban aranyérmes férfi vízilabda-válogatott összes úszósapkáját, Puskás Ferenc egyik futballcipőjét és ifj. Papp László jóvoltából Papp László bokszkesztyűjét is meg lehet nézni. Számos olimpiai diplomát is kiállítottak a rendezők, így Kemény Ferenc 1894-es NOB-alapítási emlékdiplomája, Hajós-Guttmann Alfréd 1896-os és Keresztes Lajos birkózó 1928-as bajnoki diplomája is megtekinthető.

Az 1956-os melbourne-i olimpiai falu bejáratánál, a rendező ország lobogójának helyére felhúzott gyászszalagos magyar zászló ugyancsak látható. Ez akkor két hétig hirdette, hogy a szovjet tankok vérbe fojtották a magyar forradalmat. Az 1960-es játékok megnyitójának magyar jelzőcöveke és az 1972-es olimpia fáklyája, valamint Széchy Tamás „úszópápa” legendás baseballsapkája ugyancsak megtekinthető.

A felnőtteknek 500, a gyerekeknek 200 forintba kerül a belépő, előre bejelentkezett iskolai csoportok ingyen nézhetik meg a tárlatot.

MTI